+ Meer informatie

Reeks explosies in Londen: dode en gewonden

1 minuut leestijd

LONDEN (AP) - In de Londense spoorstations Paddington en Victoria hebben zich vanmorgen zware explosies voorgedaan. Op het Victoria-station vielen zeker 32 gewonden, van wie er een later overleed in een ziekenhuis, terwijl ook een aantal van de anderen er volgens een ziekenhuiswoordvoerder zeer ernstig aan toe is.

Bij de explosie in het Paddington-station vielen geen slachtoffers. Op last van Scotland Yard zijn alle spoorstations in Londen gesloten. De stations gaan pas weer open wanneer de politie er zeker van is dat daar geen bommen zijn geplaatst. Metrotreinen van de ondergrondse stoppen voorlopig ook niet meer op stations die een verbinding hebben met het spoorwegnet.

„We adviseren de mensen om thuis te blijven en voor hun eigen veiligheid niet naar centraal Londen te reizen", waarschuwde een woordvoerder van British Rail. „Het centrum van Londen is in feite afgesloten".

Premier John Major voerde na de explosies spoedberaad met minister van binnenlandse zaken Kenneth Baker, verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid. Baker verklaarde dat hij walgde van „deze gemene aanslag op geheel onschuldige mensen op weg naar hun werk". Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de explosies opgeëist. Maar de vermoedens gaan onvermijdelijk uit naar het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), dat 11 dagen geleden voor grote consternatie zorgde door enkele mortiergranaten af te schieten op de ambtswoning van de Britse premier in Downing Street 10.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.