Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Roerbakken: snel en gezond

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Roerbakken: snel en gezond

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Roerbakken is oorspronkelijk afkomstig uit China. Inmiddels is deze manier van bereiden overal ter wereld buitengewoon populair. Het is een methode van koken waarbij de ingrediënten heel snel en voortdurend worden omgeschept. De maaltijd staat in een mum van tijd op tafel.

Roerbakken is bovendien een gezonde bereidingswijze, waarbij men slechts spaarzaam gebruik maakt van olie. Om rijst te kunnen roerbakken, moet hij eerst goed zijn afgekoeld. Het kan daarom handig zijn om de rijst 's ochtends al te koken of om bij een eerdere maaltijd vast een extra portie te maken.

Gekookte rijst kan overigens probleemloos worden ingevroren. Rijst uit de diepvries is zelfs ideaal om te roerbakken. De koude rijst wordt pas door de overige ingrediënten geschept als die al gaar en nog heet zijn.

Het omscheppen en roerbakken van de rijst gebeurt altijd op een laag vuur en duurt tot de rijst goed heet maar niet verbrand Is. Op deze manier wordt de rijst nooit papperig of vettig.

Roerbakgerecht met rijst en walnoten

(voor 4 personen)
400 g rijst,
2 eetl. plantaardige olie
2 grote eieren,
12 g gehakte walnoten
350 g kipfilet, in reepjes gesneden
½ theelepel versgemalen witte peper
225 g champignons, in dunne plakjes gesneden
100 g wortelen, in dunne reepjes gesneden
110 g fijn gesneden lente-uitjes
1½ theelepel geraspte verse gember
2 eetlepels sojasaus
bakpapler

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de rijst twee tot drie uur afkoelen. Verhit 1 eetlepel olie in een wok of grote koekepan op matig vuur en bak hierin de losgeklopte eieren. De eieren helemaal laten stollen.

Laat de gebakken eieren uit de koekepan op het bakpapier glijden en snijd ze vervolgens in reepjes. Zet de eireepjes even apart. Verhit op middelmatig tot hoog vuur de overgebleven olie in de wok. Roerbak hierin de walnoten totdat ze een lichtbruine kleur krijgen. Bestrooi intussen de reepjes kipfilet met peper.

Voeg de kipfilet, de champignons, de worteltjes, de lenteuitjes en de gember toe aan de walnoten en roer dit gedurende 3 tot 4 minuten op hoog vuur goed om. Zet het vuur laag en voeg vervolgens de rijst en de reepjes ei toe. Besprenkel het geheel met de sojasaus. Door elkaar roeren tot ook de rijst goed heet is en onmiddellijk opdienen.
Per portie ± 500 calorieën.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 november 1995

Terdege | 80 Pagina's

Roerbakken: snel en gezond

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 november 1995

Terdege | 80 Pagina's