+ Meer informatie

Vervreemding

2 minuten leestijd

De Molukse gemeenschap in Bovensmilde dreigt overigens na de gijzelingen nog meer dan in voorgaande jaren te vervreemden van de rest van het dorp. Contacten met andere dorpsbewoners zijn er wel, maar min of meer toevallig: in winkels, op straat en in de bus. Andere contacten zijn er sinds de gebeurtenissen eind mei begin juni nauwelijks geweest.

Enkele weken geleden poogden de Nederlands Hervormden en de Gereformeerde kerken in Bovensmilde de „partijen" wat dichter bijeen te brengen, "russen een aantal Nederlandse en Molukse gelovigen ontstond een later als „goed" omschreven, vier uur durend gesprek, maar daar is het voorlopig bij gebleven.

Een tweede initiatief kwam een maand geleden van voorzitter W. W. Lambers van de buurtvereniging Bovensmilde-Oost. Hij stelde de gemeente voor een algemeen bewonerscomité op te richten voor zowel Nederlanders ais Zuidmolukkers. De gemeente heeft hierop tot nu toe niet geantwoord.

Het gemeentelijk apparaat in Smilde blijkt overigens nauwelijks contact te hebben met Molukkers. Vroeger praatten wij als gemeentebestuurders nog wel eens met de Molukse wijkraad, maar daar is ook niet veel meer van over, aldus burgemeester De Na de actie in Bovensmilde werd de vernielde school door middel van balken weer afgesloten. Het symbool van het verscheurde dorp wordt binnenkort afgebroken. Noord. De laatste jaren kwamen vooral jonge Molukkers bij de gemeente aankloppen voor subsidie, maar telkens als wij vroegen naar een begroting of ledenlijst van hun opgerichte comité, hoorden wij er niets meer van. Bovendien zeiden deze jongeren vaak de gehele Molukse gemeenschap in Bovensmilde te vertegenwoordigen, maar bij navraag bleek dan, dat op vergaderingen slechts een handjevol mensen aanwezig waren geweest, aldus burgemeester De Noord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.