Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Snoeien sproeien en... plukken!

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Snoeien sproeien en... plukken!

Danken voor goede appels en peren

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Met de vriendinnen Coralie van Damme en Thirza Schouten (allebei 9) uit ’s-Gravenpolder ben ik op bezoek gegaan bij het fruitteeltbedrijf van de vader van Coralie: VOF Van Damme in Nisse. De meiden mochten zelf appels plukken in de boomgaard. Om de zware mand te dragen, heb je best spierballen nodig! Ze hebben de vader van Coralie verschillende vragen gesteld.

Kunt u iets vertellen over uw bedrijf?
Wij zijn een fruitteeltbedrijf met verschillende soorten appels en peren. Het bedrijf bestaat al sinds 1960. We werken met vier broers. Twee broers, waarvan ik er één ben, werken vooral buiten: we snoeien, sproeien en plukken. De andere broers zorgen vooral voor de koeling en het sorteren van de appels en peren. Dan hebben we nog één man die vast bij ons werkt. Verder werken we met zo’n vijftien tot twintig oproepkrachten. Dat zijn mensen die voor een uitzendbureau werken. Ze komen een poosje bij ons werken als we ze nodig hebben.

Hoe groeien appels en peren?
Eerst komt er een knopje aan de boom. Als de appels geplukt worden, begin oktober, zijn de nieuwe knopjes alweer zichtbaar. In de lente worden die knopjes bloemetjes. Daarna groeit er uit die bloesem een vrucht.

Welk werk doet u om de appel of peer te laten groeien?
In de lente sproeien we regelmatig tegen allerlei ziekten en luizen. Anders groeien er geen vruchten of gaan de vruchten rotten. Ook maaien we het gras tussen de bomen en we binden bomen vast die losgeraakt zijn. Soms moeten we de boom wat kunstmest geven. In de zomer werken we de boomgaard steeds bij. Als het droog is, zetten we de druppelbevloeiing aan. Als de vrucht rijp is in september, wordt hij geplukt. De oogst gaat in de koelcel. Daar kunnen we de appels en peren maximaal één jaar bewaren. Als we een mooie prijs voor het fruit kunnen krijgen, verkopen we het. We sorteren het fruit dan eerst. Als er plekjes aan de appels zitten, kunnen ze niet in de supermarkt verkocht worden. Maar bakkers kunnen die appels nog wel gebruiken om er bijvoorbeeld appeltaart van te bakken. Als de oogst binnengehaald is, rooien we in de herfst de bomen die niet meer goed zijn - we zagen ze dan om. In de winter snoeien we de andere bomen. En dan wordt het weer lente en begint alles opnieuw!

Welke weersomstandigheden zijn nodig om de appels en peren te laten groeien?
Het is nodig dat het soms regent, maar ook de zon is nodig om de appels te laten kleuren. Alles op zijn tijd.

Hoe ervaart u in uw werk dat u afhankelijk bent van de Heere?
Bij het groeien van het fruit is te zien dat er Eén is Die alles bestuurt. We kunnen niks zelf laten groeien, dat kan alleen de Heere.

Waar heeft u op biddag om gevraagd als het om uw werk gaat?
Of de Heere ons werk wil zegenen en of we daarvoor de kracht, gezondheid en wijsheid mogen krijgen.

Heeft de Heere uw werk gezegend?
Jazeker! De perenoogst is dit jaar heel goed. En de appeloogst is gelukkig niet helemaal bevroren. Daar waren we eerst wel bang voor.

Waar kunt u voor danken op dankdag?
Voor alle zegeningen die de Heere ons gegeven heeft.

Wat wilt u zelf nog zeggen tegen de kinderen die de Daniel lezen?
Het kan soms wel eens anders gaan dan we graag zouden willen, maar dat hoeft nog niet verkeerd te zijn. De oogst is veel kleiner dan vorig jaar, maar de prijs is hoger. De Heere weet wat wij nodig hebben, Hij zorgt voor ons.


Zelf maken: lekkere appelmoes!

Jij lust vast ook wel een lekkere appel! Met appels kun je ook andere dingen maken. Kijk maar eens naar het recept voor appelmoes. Ga jij als een echte kok aan de slag?

Dit heb je nodig:
- 1 kilo appels
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel kaneel
- 100 milliliter water
- Staafmixer

Zo maak je appelmoes:
Stap 1: Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd de appels in stukjes. Pas op voor je vingers!
Stap 2: Doe de appelstukjes met 100 milliliter water, de suiker en het kaneel in een grote pan en wacht tot het kookt.
Stap 3: Draai het vuur laag, zet het deksel schuin op de pan en laat het 15 minuten zachtjes koken. Roer af en toe. Draai het vuur uit en haal het deksel van de pan.
Stap 4: Voor een gladde appelmoes pureer je de appelmoes 1 minuut met de staafmixer. Heb je liever stukjes in de appelmoes? Dan kun je stap 4 overslaan.
Stap 5: Laat de appelmoes afkoelen.

Eet smakelijk!


Van bloesemknop tot appeltaart

Appelbloesem

De appels worden geplukt

Op transport

Appels bij de groenteboer

Appeltaart!

Dit artikel werd u aangeboden door: Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 november 2017

Daniel | 32 Pagina's

Snoeien sproeien en... plukken!

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 november 2017

Daniel | 32 Pagina's