+ Meer informatie

Bij sneeuw op de weg hebt u nog maar 20 procent grip over

3 minuten leestijd

Het donkere seizoen is weer begonnen,met alle extra gevarenvandien, vooral in het verkeer Voor automoblisten wat praktischetips om zo veilig mogelijk de winter door te komen.

Vooral voor deelnemers aan het verkeer kan de winter een extra gevaarlijk seizoen zijn. Sommige tips kent u wellicht, maar hebt u er uw voordeel al mee gedaan?
* Denkt u er bij het kopen van winterkleding aan dat lichte jassen en broeken waarschuwingssignalen kunnen zijn. Vooral kinderen zijn als ze lichte kleding dragen in het donker beter zichtbaar voor automobilisten. Ook reflectiestrepen op de kleding helpen de zichtbaarheid vergroten.
* Zorg dat u in de auto warme kleding bij u heeft. Mocht u met pech komen te staan dan kunt u zich in ieder geval warm kleden. Een reservejas in de kofferbak is dan heel praktisch.

Banden
* Als u winterbanden neemt, dan op alle vier de wielen en niet alleen op de wielen van de aangedreven as. Uw voertuig heeft voor alle bochten en bij het remmen optimale grip op de weg nodig. De achteras moet van de beste banden zijn voorzien.

Mistlampen
* Mistachterlichten alléén inschakelen bij zicht minder dan 50 meter; slechts één mistachterlicht inschakelen, linksachter Hebt u namelijk twee mistachterlichten dan valt de remlichtwerking bijna geheel weg, waardoor de achter u rijdende automiblist wel eens te laat zou kunnen reageren. Dus alleen als het echt potdicht zit uw mistachterlicht gebruiken. Niet bij regen: het weerkaatsen van het felle licht irriteert het achter u rijdende verkeer enorm.

Rijden bij gladheid
* Rijd op glad wegdek altijd in een zo hoog mogelijke versnelling en pas uw snelheid aan de omstandigheden aan.
* Als blijkt dat u niet tijdig kunt stoppen, laat dan de rem los en houd de koppeling ingetrapt. Stuur op glad wegdek met beleid. Geef uw auto de tijd om op de gladde weg op uw stuurinslag te reageren. Blijf rustig als de auto niet direct reageert. Extra insturen helpt niet. Het middel is erger dan de kwaal. Uw snelheid tijdig aanpassen helpt beter.
* Zet uw auto 's winters niet op de handrem; deze kan vastvriezen door condens bij de remmen die ontstaat door snelle afkoeling.
* Door voortdurend ver vooruitte kijken kunt u onverwachte situaties wellicht vermijden.
* De wrijving tussen band en wegdek neemt bij sneeuw met gemiddeld 70 tot 80% af en bij ijzel met 90/95%. Er kunnen bij lage snelheden al snel remwegen ontstaan van tientallen meters. Pas uw snelheid daarom drastisch aan, vooral bij op- en afritten, bruggen en viaducten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.