+ Meer informatie

Ned. Ger. jeugd over eenzaamheid

Samenleving maakt mensen op maat

2 minuten leestijd

AMERSFOORT — De mens die door God met macht werd bekleed, wordt steeds meer onmachtig. Wetenschap en techniek zijn geworden tot machten boven hen. Er groeit een massamentaliteit. De persoon van de mens raakt overbodig. Met name jongeren stellen steeds vaker de vraag wie ben ik en alleen al die vraagstelling laat zien dat er grote vereenzaming is. In alle drukte stijgt het aantal eenzamen. Onze collectivistische samenleving maakt mensen op maat, aldus jeugdorganisatievoorzitter P. C. van Wijk in zijn openingstoespraak voor ongeveer 800 Nederlands-Gereformeerde jongeren gisteren In de Amersfoortse Flint.

Het laatste dat Jezus op aarde heeft gedaan is Zijn apostelen het eigene van Gods Koninkrijk bijbrengen en daarin heeft hij ons een weg gewezen waarop voor vereenzaming geen plaats is. In Gods koninkrijk hoeft niemand op maat te worden gemaakt. Hoeft niemand te worden gelijkgeschakeld, in plaats van samengesmeed met anderen.

Niet alleen
Drs. P. van Kampen, docent aan de Reformatorische Bijbelschool te Zeist, liet zien hoe in onze tijd velen niet alleen zijn maar wel eenzaam. Hij waarschuwde voor een te algemene benadering van dit probleem. Veel mensen om je heen, afwezigheid van vijanden betekent niet dat je niet eenzaam bent.

Waardoor zijn zoveel mensen eenzaam in onze tijd? Waarom is er - anders gezegd - zoveel onvermogen om jezelf aan anderen te geven? Mensen wonen vaak veel te dicht op elkaar, en verliezen hun intimiteit, die ze niet willen prijsgeven. Door onze grote mobiliteit raken we al gauw ver verwijderd van vrienden. De vrijetijdsonderwerpen wordt een probleem. Mensen zoeken naar gemeenschappelijke gespreksbesteding (veelal van de tv) die hen binden.

Velen zijn als de verlamde in Bethesda: ze hebben niemand om hen te helpen. Hebben geen reisgenoten. Ze leven dicht op elkaars lip, maar ver van elkaars hart. Lijden aan minderwaardigheidscomplexen en zelfmedelijden, ondanks alle assertiviteitstraining en gevoeligheidstraining. Ze geloven niet meer in vriendschap die niet gekocht hoeft te worden. Vragen naar nuttige relaties. Zoeken te voldoen aan voorwaarden die de maatschappij zal stellen.

Wat zegt de Bijbel over eenzaamheid en de gemeenschap der Heiligen?

Deze vraag werd voorgelegd aan ds. J. Keuning uit Culemborg. „En levenslang ben ik niet eenzaam meer", zong een paar duizend jaar geleden de psalmist (Psalm 116). Hoe kan dat? Juist als hij gemerkt heeft niets van mensen te kunnen verwachten. God laat hem zien dat hij in de tempelvoorhof is omringd door broeders.

Naakt
Eenzaamheid ontstond direct bij de zondeval. De mensen merkten dat ze naakt waren en verschansten zich voor God en voor elkaar. Maar God heeft de twee weer samengebracht in Christus. Hij is onze vrede. Heeft in onze harten woning gemaakt, zegt Paulus. Echte liefde tussen mensen is gegrond in Christus' liefde. Ze horen bij elkaar als leden in het lichaam. In de gemeente ervaar je dat God met je is doordat anderen met je zijn, aldus ds. Keuning.

De Nederlands-Gereformeerde jongerendag werd met Bijbelse liederen opgeluisterd door de enthousiaste muziekgroep Joy en Harmonie uit Lelystad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.