+ Meer informatie

Uitvaartverzorger- ,,Het laatste wat je voor een mens kan doen''

4 minuten leestijd

„ Wanneer alles goed is gegaan, dan geeft dat je heel veel voldoening." Dat zegt de 19- jarige Jan van de Breevaart. Hij woont in Heinenoord en is parttime werkzaam als uitvaartverzorger bij W. Zuidema in Klaaswaal. In bijzijn van zijn werkgever vertelt Jan hoe hij al zo jong in dit beroep terecht is gekomen. „Altijd al wilde ik iets met mensen. De ambulance en de ziekenverzorging trokken me het meest", zegt Jan. „Op de Plancius in Rotterdam koos ik voor "verzorging", maar eigenlijk wist ik met mezelf geen raad. Tot ik in contact kwam met een begrafenisondernemer. Die "wereld" was voor mij niet vreemd, want mijn vader is werkzaam bij gemeentewerken en is beheerder van een begraafplaats. Na het lbo werkte ik een jaar in een magazijn van een doe-het-zelf-fabrikant. In militaire dienst ben ik begonnen met een schriftelijke cursus voor uitvaartleider. Pas toen wist ik wat ik wilde."

Praktijk
Ook Zuidema is blij dat Jan die cursus volgt, maar geeft aan dat daarin voornamelijk de technische kant van de zaak aan de orde komt. „De praktijk is vele malen belangrijker. Maar wettelijke bepalingen en voorschriften werken wel ondersteunend", aldus Zuidema. Jan doet veel ondersteunend werk binnen de uitvaartverzorging van Zuidema, zoals opbaren, helpen, besturen van de rouwauto, dragen, administratieve taken, magazijnwerk en materiaal schoonhouden. In het bedrijf werken vijf mensen fulltime, onder wie een secretaresse. Daarnaast is er een aantal oproepkrachten. Regelmatig komen ze bij elkaar om bepaalde situaties te bespreken. „Het is heel belangrijk om naar de mensen te luisteren en dingen te onthouden", is het devies van Zuidema. Hij houdt zijn mensen steeds weer voor dat ze best mogen meeleven, maar dat ze niet hoeven mee te lijden.

Verdriet
Zuidema doet zijn werk al meer dan 35 jaar. „Concurrentie is goed binnen deze bedrijfstak", vindt hij, „want dat scherpt je om kwaliteit te leveren." Nog steeds wordt de onderneming van Zuidema elke twee jaar erkend door de Nederlandse Unie van Erkende Uitvaartondernemingen (NUVO), een soort kwaliteitsmerk voor de branche. „Ik verlang wel naar werkopdrachten, maar verlang niet naar een volgende begrafenis, want dat kan ik zelf wel zijn", zegt Zuidema. „Een sterfgeval is iets definitiefs", zegt Jan. „Je komt steeds weer met verdriet in aanraking. Wanneer je iemand weghaalt, dan moet je wel eens even slikken. En het is natuurlijk een groot verschil of dat iemand van 80 jaar is of een kind. Als dat laatste het geval is, heb ik het er wel eens moeilijk mee. Maar je moet de dingen toch van je afzetten." Jan van de Breevaart behoort tot de Gereformeerde gemeenten. „Ook al zou je geen binding met een geloof hebben, dan kun je dit werk toch goed doen", zegt hij. Zuidema geeft aan dat hij persoonlijk veel steun heeft aan zijn geloof „Van daaruit kun je mensen op bepaalde bijbelgedeelten attenderen die tot troost kunnen zijn", zegt hij. Jan zou graag fulltime als uitvaartverzorger werkzaam willen zijn, maar binnen de onderneming van Zuidema is er geen vacature. Daarom is hij druk aan het solliciteren.

--
Hou dit in de gaten

Het werk bij een uitvaartverzorgingsbedrijf is emotioneel zwaar beladen. Elke dag opnieuw oog in oog met de dood staan, vergt veel van iemand. Daarom is het belangrijk datje, zoals een uitvaartverzorger zei, "het werk met je jas aan de kapstok kan hangen". Als uitvaartverzorger heb je onrgelmatig werk. Evenals bij andere beroepen mag daar best een vergoeding tegenover staan. Vooral ook omdat het zwaar werk Is, zowel lichamelijk als emotioneel. Een dienstverlenende instelling als uitvaartverzorger is noodzakelijk. De eerbied voor de dood en het zorgvuldig omgaan met nabestaanden vragen om een stijlvol optreden. Dat is niet eenvoudig, vooral omdat nabestaanden soms ideeën hebben over het bewijzen van de laatste eer aan een overledene die een conflict kunnen opleveren met jouw eigen ideeën over omgaan met de dood. Zo staat crematie haaks op de Bijbelse visie. Als je hieraan niet mee wilt werken, is het aan te raden dit reeds direct bij je sollicitatie aan de werkgever kenbaar te maken. Er zijn ook uitvaartverzorgingsbedrijven die uit principe geen crematies verrichten.

Mw. mr. M.G. Dorrestijn, staf RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.