+ Meer informatie

Boekbespreking

2 minuten leestijd

"Een aarden vat", door Wim Plomp; uitg. Boekencentrum, Den Haag, 1989; 48 blz.; prijs 13,50 gulden.


De komst van een nieuwe dominee resulteerde in een bundel van een nieuwe dichter. Beeldend geeft Wim Plomp op de achterflap van "Een aarden vat" weer hoe reacties op een vers na de eerste preek van de nieuwe predikant aanmoedigden en inspireerden. Plomp (geboren in 1931, „is voorzitter J.V., jeugdleider, jeugdouderling, scriba etc. geweest. Thans lid van de christelijke gereformeerde kerk van Huizen") zegt met verwondering „een gevuld vat te mogen zijn, tot eer van Hem", waarmee hij voor zichzelf een plaatsje vraagt in de rij van pastorale dichters.


Deze eersteling bevat 44 gedichten, die de bedoeling van de uitgave illustreren: de dichter wil Gods woorden, die hij in zich draagt, doorgeven. Nadruk legt Plomp onder meer op wat God belooft: „Wanneer u al wat God belooft/ in twijfel trekt en niet gelooft,/ dan gaat het feest aan u voorbij", en op de erfenis die voor Zijn kinderen klaar ligt.


De gedichten lopen kwalitatief nogal uiteen. Er is sprake van rijmdwang, van clichématig woordgebruik. Nu staat de boodschap per definitie centraal in pastorale verzen, maar Plomp laat met name als hij de vierregelige strofevorm loslaat, zien dat vorm en inhoud ook in dit genre op een positieve wijze te combineren zijn. Een eerste regel als „Soms kijk ik met jaloerse blik/ naar mensen als Johannes" geeft het hele gedicht een spanning mee. Twee bladzijden verder schrikken we dan weer op van een 'zin' als „De rust op aard lijkt weergekeerd,/ maar ik door onrust wordt verteerd".


Wim Plomp draagt de mogelijkheden in zich een goed pastoraal dichter te worden, die verschillende versvormen beheerst. Zelfkritiek blijft op de weg daarheen onmisbaar.

PJV

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.