+ Meer informatie

Open huis kerk Dorkwerd

4 minuten leestijd

De restauratie van de hervormde kerk in Dorkwerd is bijna afgerond. Om belangstellenden de mogelijkheid te geven het resultaat te bezichtigen, houdt de gemeente zaterdag open huis. Het kerkgebouw is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op de wierde, waarop de kerk staat, wordt ook een snuffelmarkt gehouden.

De kerk in Dorkwerd, een dorpje onder de rook van de stad Groningen, kwam scheef te staan door verzakking. Om verdere verzakking te voorkomen is de vloer van de kerk voorzien van een nieuwe fundering, zodat deze de kerk en de toren weer kan dragen. Daarbij zijn ook meteen de muren aan de binnen- en buitenkant aangepakt en de banken vervangen.

De kosten van de restauratie zijn geraamd op een half miljoen euro. De kleine hervormde gemeente van Dorkwerd heeft een deel van de kosten zelf betaald. Een ander deel is betaald door een gift die de kerkelijke gemeente kreeg nadat men had gereageerd op een schakeltje in deze krant. "Welke N.H. kerk wil te zijner tijd een gift ontvangen voor restau-

ratie?", zo vermeldde de advertentie. De reactie van de gemeente leverde uiteindelijk 27.000 euro op, afkomstig uit een nalatenschap.

Nieuwbouw Barneveld (I)

De bouw van de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld schiet op. Het is onmogelijk om de contouren van de nieuwe kerk, een van de grootste van Nederland, over het hoofd te zien.

In januari is begonnen met de bouw. Met een verwachte bouw- en afwerkingstijd van vijftien tot zestien maanden zal de kerk halverwege 2008 klaar kunnen zijn. De kerk krijgt totaal 2500 zitplaatsen. In het huidige pand zijn dat er ongeveer 1800. "Dat is veel te weinig voor de gemeente, die nog steeds gestaag groeit", aldus S. de Vos, voorzitter van de bouwcommissie.

Ook het parkeerprobleem bij de huidige kerk, die dateert uit 1955, moet met de nieuwbouw zijn opgelost. Bij de nieuwe kerk komt een parkeerterrein met 675 plaatsen. In een kelder onder de kerk is plaats voor 550 fietsen. De kerk krijgt naast de kerkzaal zes zalen die onder meer gebruikt zullen worden voor catechisatie en condoleancebijeenkomsten.

Het nieuwe kerkgebouw aan de Lunterseweg wordt het tweede grootste kerkgebouw van Nederland. De kolos moet alleen het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Opheusden voor zich laten. De nieuwe kerk staat op een 3 hectare groot stuk grond en vormt samen met het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente de blikvanger van de nieuw geplande Barneveldse woonwijk Veller.

De totale kosten van de nieuwbouw blijven "onder de 10 miljoen euro", zegt De Vos, voorzitter van de bouwcommissie, desgevraagd. Het totale bedrag is volgens hem inmiddels al beschikbaar. De predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld is ds. J. Roos.

Nieuwbouw Barneveld (II)

Aan de Lunterseweg in Barneveld wordt deze week begonnen met de bouw van een nieuwe kerk voor de Barneveldse gereformeerde gemeente, die heeft besloten de huidige gemeente te splitsen. Dat betekent dat er na de opening van het nieuwe kerkgebouw twee gereformeerde gemeenten zullen zijn in Barneveld.

Het kerkgebouw voorziet in eerste instantie in een kerkzaal met 1400 zitplaatsen in een vijfhoekige hoofdvorm, zo meldt de informatiebrochure over de nieuwe kerk. In een tweede fase is het mogelijk een galerij in te bouwen met nog eens 400 extra zitplaatsen. Het huidige kerkgebouw van de gereformeerde gemeente telt 2200 plaatsen.

Het nieuwe gebouw krijgt ook een trouwzaal en drie zalen die door middel van een flexibele wand tot een grote zaal kunnen worden omgevormd. Bij de kerk komt een parkeerterrein voor 475 auto's en komt er een fietsenkelder voor 360 fietsen.

De kerk wordt gebouwd op een 2 hectare groot stuk grond aan de Lunterseweg. Het nieuwe kerkterrein wordt ontsloten door de ds. E. Fransenlaan, waaraan ook de pastorie en de kosterswoning liggen.

In het gebouw komt een nieuw orgel van de Groninger orgelbouwer Mense Ruiter. Vanwege capaciteitsproblemen bij het bedrijf zal het orgel pas in 2010 gereed zijn.

De totale kosten van de kerk bedragen ongeveer 9 miljoen euro. De voorzitter van de bouwcommissie, A. van de Kieft, meldt desgevraagd dat de gemeente hoopt dat de nieuwe kerk volgend najaar klaar is. De predikant van de gereformeerde gemeente te Barneveld is ds. C. Hogchem.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.