Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Stevige, smakelijke soepen

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Stevige, smakelijke soepen

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Tomaattip
Tomaten in de soep? Heerlijk. Maar al die velletjes... Ontvellen van tomaten gaat handig als u ze kruiselings insnijdt, even in kokend water dompelt en daama laat'schrikken'in koud water. Het opengesprongen velletje is nu gemakkelijk te verwijderen. Deze tip geeft "Kookrecepten", een simpele titel voor een kloek boek met een grote variatie aan recepten, van eenvoudig tot bewerkelijk. Mijn ervaring is trouwens dat niet alle tomaten reageren zoals hierboven is beschreven. Sommige moeten een aardig poosje in kokend water vertoeven. Andere tip: serveer rijst eens als "timbaaltje". Gekookte rijst in een met olie ingevet kopje doen, aanduwen (evt. 10 min. afgedekt in een op 200 °C voorverwarmde oven plaatsen) en omkeren op een bord. Het genoemde boek geeft van elk recept een kleurenfoto, en dat is ook eigenlijk wel een 'must' voor een kookboek. Behalve allerlei tips (zowel bij de recepten als in een apart hoofdstuk) staat achterin ook een lijst met keukenkruiden met daarbij in welke soort gerechten ze goed smaken. "Kookrecepten" door Christian Teubncr en Annette Wolter; uitg. Zomer & Keuning, Ede; gebonden, A4-formaat, prijs ƒ 19,90.

Sommige soepen zijn zo verrukkelijk en vullen zo goed, dat ze een maaltijd vormen. Bij een stevige lunch misstaan ze ook niet. Recepten voor vier personen.

Stevige goulashsoep
Per portie ca. 2310kJ/550 kcal.
300 g varkenslappen, 200 g runderlappen
2 uien, 100 g worteltjes, 1 groene paprika
4 vleestomaten, 2 eetl. olie, 11 warm water
1 theel. zout, 1 eetl. paprikapoeder (edelsüB)
snufle scherp paprika- en knoflookpoeder
snufje zwarte peper, 1/161 room
Was het vlees, dep het droog en snijd het in blokjes van gelijke grootte. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Schrap de worteltjes en verdeel ze in plakjes. Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd hem im reepjes. Ontvel de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd ze in stukjes; vang het daarbij vrijkomende vocht op. Verhit de olie in een pan en fruit de uien hierin. Voeg de vleesblokjes toe en laat deze in 5 minuten onder omscheppen bruin worden. Voeg de plakjes wortel, de reepjes paprika en de tomaten met het sap erbij. Laat alles kort smoren, voeg het warme water, het zout en het zoete paprikapoeder toe en laat de soep met een deksel op de pan 1 uur zachtjes koken op een laag vuur. Breng de soep op smaak met de peper, het scherpe paprikapocder, het knoflookpoeder en eventueel nog wat zout. Roer de room door de soep.

Tomatensoep met rijst
Per portie ca. 1260kJ/300kcal
2 uien, 2 eetl. olijfolie, 250 g tartaar
150 g rijst, 11 tomatensap uit pak of blik
1 theel. zout, mespunfle zwarte peper
1 theel. karwij, snufje suiker en cayennepeper
2 eetl. fijngehakte peterselie
Maak de uien schoon en snijd ze klein. Verhit de olie in een vrij grote pan en fruit hierin de uien onder omscheppen glazig. Voeg de tartaar toe en fruit alles, al omscheppend, enkele minuten. Voeg het tomatensap, het zout en de peper toe, roer alles dooreen en laat de soep met een deksel op de pan op een laag vuur 20 minuten zachfles koken. Breng de soep ten slotte op smaak met de karwij, de suiker en de cayennepeper. Serveer de soep met de peterselie erover gestrooid.

Hongaarse bonensoep
2 groene paprika's, 2 teentjes knoflook
100 g gesneden soepgroente, 2 eetl. olie
500 g vleestomaten, 300 g salami (stukje)
1 theel. zout, V4 theel. witte peper
mespunt paprikapoeder (scherp), wat suiker
2 eetl. fijngehakte bieslook
Week de bonen afgedekt in het water gedurende 12 uur. Kook de bonen in het weekwater anderhalf tot twee uur op een laag vuur. Maak de uien schoon en snijd ze klein. Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes. Maak de knoflook schoon en pers hem uit. Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de ui, de knoflook en de soepgroente. Voeg de reepjes paprika en de bonen toe. Roer alles goed dooreen en laat de soep met een deksel op de pan 20 minuten doorkoken. Ontvel de tomaten, snijd ze in stukjes en voeg ze aan de soep toe. Verdeel de salami in plakjes of blokjes en verwarm deze in de soep. Breng de soep ten slotte op smaak met het zout, de peper, het paprikapoeder en de suiker. Serveer hem met het bieslook erover gestrooid.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 1990

Terdege | 72 Pagina's

Stevige, smakelijke soepen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 1990

Terdege | 72 Pagina's