+ Meer informatie

Nationalisten in Laos stichten volksfront

Nieuw verzet tegen buitenlandse troepen

1 minuut leestijd

BANGKOK — In een in Bangkok verspreid manifest is melding gemaakt van de vorming in Laos van een „Laotisch Volksfront" dat nationalistische groepen omvat die sedert enkele weken guerrilla-activiteit tegen het nieuwe revolutionaire bewind ondernemen. ^

Volgens het manifest strijdt het front voor een strikte toepassing van de akkoorden van Geneve, die de neutraliteit van Laos garanderen, en het op 21 februari 1973 tussen alle Laotische partijen gesloten bestandsakkoord. Het eist het vertrek van alle buitenlandse troepen die 50.000 Noordvietnamezen, 3.000 Russische adviseurs en 400 Cubaanse specialisten zouden omvatten.

De Pathet Lao wordt ervan besctiuldigd de ,,expansionistische politiek van Hanoi te dienen. Tegenover het ernstige gevaar dat de natie bedreigt organiseert het Laotische volk zich overal in gevechtseenheden", aldus het manifest dat gezonden is aan de secretaris-generaal van de VN, de ondertekenaars van de akkoorden van Geneve van 1962 over Laos en aan de staatshoofden van de landen die lid zijn van de Associatie van Zuidoostaziatische landen.

Het front eist in zijn manifest de verantwoordelijkheid op voor een aantal incidenten in verscheidene provincies van Laos.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.