+ Meer informatie

Blikbak

2 minuten leestijd

Of er nu voor- of tegenstander zijn van wegwerpverpakkingen: over één ding is ieder weldenkend mens het toch wel eens: de afvalberg moet slinken en een belangrijke bijdrage kunnen we daaraan leveren door er jnet z'n allen voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk bij de vuilnisman terecht komt. De inwoners van de gemeente Zeist zijn kennelijk goed van de ernst van de situatie doordrongen, getuige het feit dat hier, als enige gemeente in Nederland, al vanaf 1974 naast glas ook blik wordt ingezameld, en dat met steeds betere reultaten. Dat blijkt uit het maandelijks bulletin van de stichting Verpakking en milieu.

Op initiatief van de stichting Milieuzorg Zeist werd indertijd een begin gemaakt met de blikinzamelingsactie, onder sombere voorspellingen van mensen die meensen dat het allemaal, hoe goed bedoeld ook, geen lang leven beschoren zou zijn. De bereidheid van het publiek om de blikken schoon te wassen en ze liefst ook nog platgedrukt in te leveren, werd niet hoog aangeslagen.

De onheilsprofeten kwamen echter bedrogen uit, al ging de actie in het begin met wat kinderziektes gepaard. Gestart werd met één open container die de reeds bestaande glasbak in het centrum van de gemeente gezelschap kwam houden. Later werd de open bak vervangen door een groene container. Die kleur was niet zo bijster slim gekozen want voor de inzameling van glas werd dezelfde soort groene container gebruikt, hetgeen uiteraard nogal eens verwarring stichtte. Milieubewust Zeist moest er dus voortdurend op gewezen worden dat blik niet in de glasbakken gemikt moest worden en omgekeerd.

Sinds 1979 telt Zeist nu vijf groene blikbakken, duidelijk te onderscheiden van glascontainers, die inmiddels geel van kleur zijn en bovendien kleiner van model.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.