+ Meer informatie

VERSTANDIGE MENSEN ROKEN NIET

2 minuten leestijd

De anti-rookcampagnes van de afgelopen jaren schijnen toch succes te hebben. Vooral onder de jongeren is het percentage niet-rokers thans veel hoger dan vroeger. Dat blijkt uit de publikatie „Zo rookt Nederland" van de stichting Volksgezondheid en roken.

Ongetwijfeld is dit een verblijdende ontwikkeling. Het is immers overduidelijk dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Ook degenen die wel zijn blijven roken, kunnen die schadelijke gevolgen (longkanker etc.) niet ontkennen. Hun probleem is veeleer dat ze niet van de sigaret af kunnen blijven. Net als drinken en drugsgebruik, is ook roken een vorm van verslaving.

Het verstandigste is dan ook om er niet aan te beginnen. Vandaar dat anti-rookcampagnes het meeste succes hebben bij de jongere generatie. Oude verstokte rokers, nog opgevoed bij de leus: „het is geen man die niet roken kan", zijn veelal niet meer van die slechte gewoonte af te brengen.

Opvallend is verder ook dat het al of niet roken samenhangt met opleidingsniveau en welvaart. De lagere inkomensgroepen roken het meest. Kennelijk bevinden zij zich niet alleen in materieel opzicht in een achterstandspositie. Zij houden er ook allerlei riskante en ongezonde leefgewoontes op na. Het roken is er daar één van.

Kennelijk heeft de waarschuwende voorlichting op deze groep weinig effect. Hangt dat samen met hun lage opleidingsniveau? Wordt in de voorlichting over hun hoofden heen gepraat? Of kiezen zij viaker de weg van de minste weerstand? Denken zij vooral op korte termijn (het genot van de sigaret) zonder rekening te houden met de gezondheidsrisico's op lange termijn? Dat zou wel eens een belangrijke factor kunnen zijn. Wellicht laten zij zich ook sterker dan anderen leiden door de gewoonten (ook de riskante gewoonten) van hun milieu.

In ieder geval is het een feit dat onder de jongeren nergens zoveel gerookt wordt als door de leerlingen van het lager beroepsonderwijs. Het zal daarom nodig zijn de antirookcampagne vooral ook op deze categorie te richten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.