+ Meer informatie

Rimpelige roker

2 minuten leestijd

Rokers hebben meer en sneller i i •

rimpels dan niet-rokers, hebben CholeSterolverlaging
Amerikaanse onderzoekers vastgesteld. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, maar in het algemeen gaat de regel wel op. De kans dat een roker meer 'kraaiepootjes' heeft dan zijn niet rokende leeftijdgenoot is zelfs twaalf keer zo groot.

Over de oorzaak van dit verschijnsel tast men nog in het duister. Er zijn vermoedelijk verschillende factoren in het geding. Roken kan de bloedvaatjes in het gezicht beïnvloeden en misschien in het gezicht dezelfde bindweefselveranderingen veroorzaken als in de longen. Het kan ook zijn dat rokers verrimpelen doordat ze de ogen iets dichtknijpen tegen de door henzelf geproduceerde rook. (Bron: Blad heidsraad) Graadmeter, GezondWvH

De laatste jaren wordt er veel aandacht besteed aan het cholesterolgehalte in het bloed. Een te hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van harten vaatziekten. Het medisch handelen is er dus op gericht bij patiënten die een te hoog cholesterolgehalte hebben, dit terug te dringen door middel van dieet en soms medicijnen. Al met al betreft dit een vrij nieuwe aanpak. Zeker is, dat er een onmiskenbare daling optreedt van het aantal patiënten met hart- en vaatziekten, en in het verlengde daarvan ook een daling van het aantal sterfgevallen.

Heeft deze theorie ook een keerzijde? Er zijn inderdaad aanwijzingen dat een sterke verlaging van het cholestrolgehalte ook nadelen heeft. Cholesterol komt onder andere voor in de wand van de lichaamscellen. Wat is nu het effect op de doorlaatbaarheid van deze wand? In de bovengenoemde Lancet werd onlangs geschreven dat cholesterolverlagende medicijnen het evenwicht verstoren en zo bij voorbeeld de mineraalstofwisseling in de rode bloedlichaampjes beïnvloeden en mogelijk ook het functioneren van de T-lymfocyten, die een rol spelen bij onze afweer.

Het is op dit moment niet te overzien wat de betekenis van dit soort mededelingen is op de langere duur. Wat moeten we hier nu mee? Het gaat er vooral om alert te blijven. Het nut van cholesterolverlaging is duidelijk. Daar moeten we mee werken en dat moeten we uitbuiten. Mogelijk schadelijke neveneffecten moeten we signaleren, en dan wegen. Wat het zwaarste is, moet ook in dit geval het zwaarste wegen. NW

Redactie: W. van Hengel Bijdrage: N. Wolswinkel, arts

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.