+ Meer informatie

Vijf wijzen laken Duitse regering

1 minuut leestijd

BERLIJN (DPA/ANP) - De nieuwe rood-groene regering in Duitsland heeft kritiek gekregen van haar belangrijkste economische adviesraad. In hun gisteren gepubliceerde jaarlijkse rapport zeggen de "vijf wijzen" -zoals de raad wordt genoemd- dat de coalitie op de verkeerde weg is en zijn ze somber over de economische vooruitzichten.

De raad verwijt de regering "symptoombestrijding" bij het aanpakken van de economische problemen. "Er is een genadelozere analyse nodig. Alleen fundamentele structurele hervormingen kunnen Duitsland voorbereiden op de groeiende uitdagingen van internationale concurrentie, technologische vooruitgang en veranderingen in de samenstelling van de bevolking."

Om de "beklemmend hoge" werkloosheid wezenlijk te verminderen, is het niet genoeg de bemiddeling van werklozen te verbeteren. Veel belangrijker is het de arbeidsmarkt flexibeler te maken. Verder stelt de raad vast dat de overheidsfinanciën dit jaar "uit de hand zijn gelopen." Volgens het rapport is er in het verleden, onder de eerste rood-groene regering, onvoldoende gedaan om de financiën op orde te brengen. Daardoor is er bij de huidige economische tegenwind te weinig speelruimte.

De Duitse minister van Economische Zaken, Wolfgang Clement, zei in een reactie dat de kritiek "begrijpelijk" is. Maar hij wees erop dat de regering concrete stappen heeft ondernomen voor het saneren van de begroting en het verbeteren van de situatie op de arbeidsmarkt.

Volgens de vijf wijzen zal de Duitse economie dit jaar met slechts 0,2 procent groeien. De regering houdt het op 0,5 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.