+ Meer informatie

Bolkestein vindt dat D66 liberaler moet stemmen

1 minuut leestijd

ZEEWOLDE (ANP) - Als 066 graag met de VVD wil regeren, dan moet D66 wel wat liberaler gaan stemmen. Maar D66 vertoont in de Tweede Kamer echter goeddeels hetzelfde stemgedrag als het CDA, de partij waarmee D66 liever niet wil regeren. Dat zei VVDfractievoorzitler Bolkestein gisteravond tijdens een spreekbeurt in Zeewolde.

„D66 zit samen met de WD in de oppositie, en is dus zo vrij als een vogeltje. De democraten willen het liefst in een coalitie zonder het CDA. Waarom schurkt D66 in zijn stemgedrag dan zo dicht tegen het CDA aan?" aldus Bolkestein. De VVD-leider haakte hiermee in op de opmerkingen van D66-leider Van Mierlo, die afgelopen zaterdag zei het liefst een regeringscoalitie te willen van zijn partij met PvdA en VVD.

Als voorbeeld van het stemgedrag van D66 gaf Bolkestein het plan-Simons, de invoering van een nieuwe ziektekostenverzekering. D66 stemde in de Tweede Kamer in met dit plan; de VVD stemde als enige fractie tegen. Bolkestein noemde het onbegrijpelijk dat „D66, net als het CDA, in de Tweede Kamer voorstemt en pas in de Eerste Kamer echt grote bezwaren krijgt". Bolkestein voorspelde dat het plan-Simons ondanks het huidige politieke gekrakeel met „enig uitstel en kleine wijzigingen gewoon doorgaat", met steun van de PvdA èn het CDA in de Eerste Kamer. Uiteindelijk zal blijken dat het niet werkt. Het CDA zal dan zeggen altijd al getwijfeld te hebben aan het plan-Simons, voorspelde Bolkestein. „Die vlieger gaat natuurlijk niet op. Onder het plan-Simons staat een vette handtekening van het CDA", aldus Bolkestein.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.