+ Meer informatie

teddyberen in Artis

5 minuten leestijd

Bijna ieder kind vindt dat zijn teddybeer niet zomaar een stuk speelgoed is. Want teddy is altijd in voor spelletjes en grapjes. Schuwt de wildste avonturen niet. Hij is geduldig en heeft altijd een luisterend oor. Bovendien "begrijpt" hij verdrietjes, bewaart geheimpjes en schenkt troost. Hij is steun en toeverlaat bij ruzies en probleempjes. Bovendien is teddy van huis uit goed gemutst, knuffelt graag en verstaat alle talen. De wereldwijd bekende teddybeer is voor jong en oud vertrouweling en bondgenoot. Door dik en dun. Dat blijkt elk jaar op de berendag in Artis.

Al voor negen uur heeft zich een lange rij berenhefhebbers voor de kassa van Artis verzameld. Allen hebben één ding gemeen: ze zijn besmet met het berenvirus. Bruine beren, ijsberen, bromberen, teddyberen, alles wat beer is of lijkt is present. Op hoedjes, in draagzakken, gepropt in wagentjes, bengelend aan 'n vlecht of zomaar in de hand. Want duizenden teddyberen zijn uitgenodigd om de zesde nationale "Artis Teddy Berendag" bij te wonen. De menigte staat te popelen om dit vrolijke berenfestival mee te vieren. Vandaag wordt teddy in het zonnetje gezet. Eens per jaar krijgt hij die aandacht die hem toekomt. En met hem de grote en kleine bezitters van hun knuffelgrage kameraadje. Zelfs beren van kerels lopen met beren.

Berenbroodjes
Verbaasd kijken de dieren tussen de tralies door naar de uitgelaten kinderen die met teddyberen en ballons in de muzikale berenparade meelopen. Niemand verveelt zich een moment, want er is meer dan genoeg te doen. Op een bankje vertroetelen twee dames hun teddybeer met patat... Kleine en grote berenknuffels worstelen met het inschrijfformulier voor de berenwedstrijd om met de liefste, mooiste of grappigste beer in de prijzen > te vallen. Vaders en opa's gaan met de grotere jongens naar het Planetarium waar de Kleine en Grote Beer bezoekers langs de sterrenhemel leiden. De kinderboekenschrijver Paul Biegel presenteert zijn berenboek "Een huis vol beren". Met rode koontjes hangt menig kleintje aan zijn lippen om geen woord te missen van de meeslepende berenavonturen. In het Gorillaverblijf, het Apenhuis en bij de Chimps zijn gezellige hoekjes waar bekende auteurs verhalen vertellen over de doldrieste belevenissen van teddy en zijn vriendjes. Wie trek heeft kan een echte berenlunch kopen. Speciaal voor berendag heeft de bakker bruine berenbroodjes gebakken. Het hongerige volkje begint spontaan te zingen: „'k Zag twee beren broodjes smeren." Daarna gaan zonder pardon de tanden in teddy!

Berendokter
Waar duizenden beren bij elkaar zijn, kan wel eens een ongelukje gebeuren. Ook daar heeft Artis op gerekend, want de berenambulance staat op scherp. Ieder moment bereid om uit te rukken als een teddy onverhoopt gewond mocht raken. Een team van berenspecialisten is aanwezig om eerste hulp bij beren te verlenen. Berendokter Kramer uit Amsterdam heeft het behoorlijk druk. „Bij dit soort evenementen gebeuren er altijd wel wat ongelukjes. Een beer die zijn poot verstuikt. Of een bloedneusklant. Buikpijn is ook 'n echt berekwaaltje. Ik had er net een die plotseling zijn stem kwijt was. Hij kon alleen nog maar brommen. Het eigenaartje van de brombeer huilde tranen met tuiten en was ontroostbaar. Ja, dat zijn vervelende probleempjes waar onmiddellijk wat aan gedaan moet worden. Zeker op zo'n feestelijke dag als vandaag," vertelt de dokter. „Over het algemeen blijft het bij een schaafwondje of een blauwe plek. Vergeet niet dat beren beresterk zijn, dus vaak loopt het zo'n vaart niet. Maar de meeste kinderen zijn behoorlijk overstuur als hun geliefde knuffel wat mankeert. De ernstige gevallen kunnen in mijn poppen- en berenpraktijk terecht in Amsterdam. Daar kan ik ze observeren en worden ze weer netjes opgelapt", aldus dokter Kramer.

Troostberen
De Nederlandse afdehng van "Good Bears of the World" is ook aanwezig met een stand. Good Bears of the World is een internationale liefdadigheidsorganisatie die in 1973 in Bern opgericht is. De organisatie heeft als doel het wereldwijd schenken van teddyberen aan kinderen die na een traumatische ervaring troost en liefde nodig hebben. De teddyberen worden verspreid in ziekenhuizen, bij brandweerkorpsen en ambulancediensten waar men met kinderen te maken heeft. Hulpverleners zijn het er unaniem over eens dat kinderen die bij een brand of ongeluk betrokken zijn troost en afleiding vinden bij een teddybeer. Na onderzoek bleek namelijk dat van alle knuffeldieren de traditionele teddybeer het meest rustgevend op kinderen werkt. Zelfs in ernstige noodsituaties. Good Bears of the World stelt tevens beren beschikbaar voor chronisch zieke kinderen die langdurig in ziekenhuizen opgenomen zijn. Onlangs heeft Good Bears of the World beren beschikbaar gesteld voor het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis en zijn 120 teddyberen afgereisd naar de slachtoffertjes van Tsjernobyl.

Speelkwartier
Veel (groot)ouders met hun kroost nemen de gelegenheid te baat om de echte beren te bekijken. De ijsberen hebben kennelijk hun speelkwartiertje, want ze halen dolle capriolen uit. De ijsbeer die in het water zwemt mag er van de andere beer niet meer uit. Elke keer als hij op de kant klautert, duwt de ander hem terug zodat hij met een plons achterover duikelt. De beer op het droge kijkt tevreden rond als iedereen klapt en joelt. Het publiek geniet met volle teugen en gilt van plezier als de spetters in het rond vliegen. De Artis Teddyberendag schiet al aardig op. Maar voordat teddy's dag afgesloten wordt met een berenparade, is er nog de prijsuitreiking van de spannende teddyberenwedstrijd. Voor menig bezoekertje hoeft dat al niet meer. Gevloerd door alle opwinding rond de festiviteiten knapt een jongetje maar vast een uiltje. Er is een kwartaaltijdschrift "Beerbericht" met wetenswaardigheden voorteddyberenliefhebbers en verzamelaars. Adres: Beer-Buro, Prinsengracht 1089,1017 JH Amsterdam, tel. 020 - 63 83 940.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.