+ Meer informatie

Natuurlijk is militair oefenterrein verstorend

2 minuten leestijd

Het is waar wat Dirk Blom over de Lauwerszee schreef. Het is nu trouwens Lauwersmeer omdat zij in 1969 van de Waddenzee werd afgesloten door een rechte dijk met drie waterdoorlaten. Het afgesloten gedeelte bestaat deels uit land en deels uit water. Het ontwikkelde zich tot een bijzonder natuurgebied.

Helaas bestaan de plannen om hier miUtaire oefenterreinen in te richten. Dit is natuurlijk erg verstorend voor de natuur. Ook wil men van het Balgzand een nieuw oefengebied maken. Maar wat dacht je over de Eemshaven? In 1970 schreef Delfzijl in een brochure over de Eemshaven: „Er is ruimte in de wijde riviermond voor het lozen van afvalwater. Ruimte in de lucht waardoor de afvalgassen zonder hinder voor de mens over zee kunnen wegwaaien." Duidelijke taal waaruit blijkt dat men niet in het minst rekening met het Waddengebied houdt. Het Waddengebied wordt van alle kanten bedreigd. Men zou in het Waddengebied voor toeristen eigenlijk ook een soort discipline moeten aanschaffen, want zoals het nu gaat zal het niet lang meer gaan. Er komt steeds meer verstoring^

Afvallozingen

Heel de natuur gaat er aan. Op die manier zal de Waddenzee geheel vergiftigd worden door de vele afvallozingen. Wanneer de Waddenzee niet meer zal functioneren als de „kinderkamer" dan zal dat de economie ondermijnen. De omzet van de visserij zou dan van 80 miljoen per jaar tot 30 miljoen teruglopen.

Dat impliceert ook dat de Noordzeevisserij met ca. 30 procent zou teruglopen. Dan vraag je je toch af, waarom gaat men er nog steeds mee door. Zij die hieraan meewerken zien toch zelf ook de consequenties die eruit voortkomen? Laten we ons met z'n allen inzetten voor de instandhouding van de natuur. Alleen is mijn vraag: hoe? Janneke Hulst Staphorst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.