+ Meer informatie

Rosenmöller lanceert eindvoorstel in conflict

Sjorders geven staking nog niet op

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — Oud-vakbondsbestuurder en TweedeKamerlid Paul Rosenmöller heeft de Rotterdamse havenwerkgevers en de vervoersbonden CNV en FNV een eindvoorstel voorgelegd om de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de sjorsector te hervatten. Rosenmöller treedt sinds gisteren op als bemiddelaar tussen de partijen.

De werlcgeversvereniging SVZ en de Vervoersbond CNV hebben inmiddels ingestemd met het voorstel. Zij verbinden daaraan wel de voorwaarde dat de sjorders hun staking beëindigen. De Vervoersbond FNV zegt met pijn in het hart in te stemmen met het eindvoorstel.

De stakende sjorders in de Rotterdamse haven hebben desondanks besloten in staking te blijven. Ze willen daarmee de werkgevers onder druk houden, zo heeft een woordvoerder van de Vervoersbond FNV vanmorgen meegedeeld. De sjorders hebben deze beslissing genomen, nadat zij door de bond waren geïnformeerd over de laatste stand van zaken. Volgens de sjorders geven de werkgevers nog te weinig ruimte om te onderhandelen over materiële zaken, een belangrijk knelpunt in het conflict.

Onderhandelingen

De werkgeversvereniging SVZ en de vervoersbonden van CNV en FNV hebben afgesproken de onderhandelingen over de nieuwe cao voor de sjorsector morgenochtend om acht uur te hervatten.

Bestuurder Cees van der Knaap van de Vervoersbond CNV wordt ..doodziek" van het besluit van de sjorders in ieder geval tot morgenochtend verder te staken. Van der Knaap wijst er op dat alle partijen, inclusief de Vervoersbond FNV, snel zaken hebben willen doen om het ladingpakket van het Amerikaanse leger bij ECT te behouden. Hij vindt dat zijn FNV-collega Heilig de stakers had moeten oproepen het werk te hervatten. „De bond had zelf zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, maar geeft in plaats daarvan niet thuis".

Het eindvoorstel dat Rosenmöller op tafel heeft gelegd, bevat vijf hoofdpunten. Voor het sjorbedrijf GCS moet een aparte cao komen. Voor de andere sjorbedrijven zou overeengekomen moeten worden dat sjorders zeer beperkt inzetbaar zijn. Dat betekent dat zij binnen bepaalde grenzen ook andere taken kunnen uitvoeren. Verder heeft Rosenmöller gezegd dat er een brief moet komen van de banenpool SHB en het overslagbedrijf ECT waarin deze uitspreken dat de huidige situatie wordt gehandhaafd. Dat betekent dat stuwers geen sjorwerk hoeven te doen.

Rösenmuller ziet zijn geslaagde poging de partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen als een eenmalig optreden. Hij is niet van plan nog eens een dergelijke rol te vervullen in het nog niet opgeloste conflict over een nieuwe cao voor de stukgoedsector.

Niet verbroken

Het Amerikaanse militaire transportcommando (MTMC) ontkent dat het het contract met ECT voor het lossen van schepen met Amerikaans legermaterieel uit de Golf heeft verbroken. Het zal het gebruiken van ECT van geval tot geval beoordelen. Gezien de huidige situatie in de haven zijn verschepingen via ETC volgens een woordvoerder twijfelachtig.

Het MTMC heeft inmiddels drie schepen met de aanvankelijke bestemming Rotterdam doorgestuurd naar Antwerpen (een schip) en Bremerhaven. De extra kosten daarvan vallen volgens de woordvoerder mee omdat het MTMC contracten heeft met overslagbedrijven in beide ha

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.