+ Meer informatie

Samen een jeugddienst voorbereiden

5 minuten leestijd

Leeftijdsgroep

In dit artikel wil ik met u stilstaan bij een dienst die mij na aan het hart ligt en dan heb ik het over een dienst met onze jeugd. Als ik over ‘jeugd” spreek dan heb ik het over de jongeren van de middelbare school. Naast jeugddiensten houden we ook nog speciale diensten voor de kinderen van de basisschool. In dit artikel gaat het om de jeugd van de middelbare school. Het is vanzelfsprekend dat het in een dienst gaat om de eer en verheerlijking van de Naam van onze God. Het gaat om Hem. Mijn gebed is dat onze jeugd ook de Here Jezus mag leren kennen en opgebouwd mag worden in het geloof.

Voorbereiding

In Dokkum hebben we een viertal diensten die speciaal gericht zijn op onze jeugd. Ook in de overige diensten probeer ik onze jeugd erbij betrekken. Wat maakt een jeugddienst anders? Dan komt het woord “Samen” weer terug. De voorbereiding wordt gedaan door een club, een catechesegroep. Eén van deze groepen komt met een themavoorstel. Vaak gaat het over een thema dat de jeugd aanspreekt en dat zeer actueel is. Onderwerpen als ‘eenzaamheid’, ‘vertrouwen’ en ‘aanvaarding’ zijn thema’s die jongeren bezighouden. Samen kiezen we dan een thema uit. Er wordt gekeken wel Schriftgedeelte erbij past. Samen wordt er over het thema doorgesproken. Welke gedachten komen er bij de jongeren naar boven? Wat zegt het gekozen Schriftgedeelte over het thema? Hoe kunnen we deze gedachten in de preek en in de dienst een plaats geven en verwerken? Ook mogen de jongeren zelf er liederen bij kiezen.

Het is mooi om met de jongeren aan de slag te gaan en hen te laten spreken over het thema en het Bijbelgedeelte. Dan kom je er achter wat hen bezighoudt en welke vragen ze hebben en waar ze mee zitten. Voor mij is het belangrijk om er de tijd voor te nemen. Een voorbereiding met een groep (jongeren) kost altijd meer tijd, maar levert uiteindelijk ook meer op. Het is fijn om contact met jongeren te hebben en hen zo beter te leren kennen. Dan weet je wat er in hen omgaat. Het heeft ook alles met vertrouwen te maken.

Jeugd serieus nemen

Wat voor mij een belangrijk punt is, dat is dat ik de jeugd heel serieus neem bij de voorbereiding. Het gaat om onze jeugd. Als de jongeren met voorstellen komen, dan probeer ik daar zoveel mogelijk aan tegemoet te komen. Het komt wel eens voor dat ik een wijziging voorstel, maar dat wil ik zo min mogelijk doen. Het is hun dienst en hun voorbereiding. Op deze wijze zijn zij met God bezig en is God met hen bezig. Het gaat erom dat onze jongeren voelen dat zij serieus genomen worden. Daarom sluit ik mij zoveel mogelijk bij hen aan. Ik zou het niet wijs vinden dat ik zoveel wijzigingen doorvoer dat het uiteindelijk mijn liturgie is geworden. Nee, we doen het samen met elkaar. Samen zoeken naar het plan van onze God voor ons leven. Dan gaat het wel eens wat anders, maar dat heb ik er voor over. Telkens probeer ik me te bedenken dat het om onze jeugd gaat waar wij verantwoordelijk voor zijn. Het woord ‘vertrouwen’ komt dan vaak terug. De jeugd moet mij kunnen vertrouwen en op mij aankunnen. Als we samen de voorbereiding doen dan doen we het ook samen en dan neem ik hen ook serieus.

Uitvoering

Ook in de uitvoering zijn onze jongeren betrokken. Een jongere kan een Schriftlezing doen of een gebed uitspreken of op welke andere wijze dan ook betrokken zijn in de dienst. Onze jongeren hebben heel veel gaven en talenten van God gekregen. Het is zo mooi om dat te zien en deze te mogen gebruiken tot eer en verheerlijking van de Naam van onze God.

We hebben veel jongeren die muziek kunnen maken en die heel mooi kunnen zingen. Daar wil ik dan ook heel graag gebruik van maken. Het maakt mij zo dankbaar om te zien dat de jeugd zo heerlijk enthousiast is en er voor wil gaan. Natuurlijk gaat het wel eens wat anders, maar - en dat heb ik eerder geschreven - dat heb ik er graag voor over. Als de jeugd er voor gaat, dan nemen ze ook vrienden en vriendinnen mee. Wat is er mooier dan jongeren enthousiast te zien en anderen meenemen naar de kerk. Ik ben God dankbaar voor onze jeugd. Onze jeugd daagt mij uit om heel kernachtig het Evangelie te vertellen. Daarbij blijft het een zaak van gebed, gebed en nog eens gebed. Mijn gebed is dat God harten van jongeren en ouderen mag blijven openen voor het machtige Evangelie waarmee Hij naar ons toekomt.

Tenslotte

Wat ook zo mooi is: ook ouderen genieten wanneer ze jongeren zo enthousiast in de kerk bezig zien. Want het is ook hun gebed dat kinderen en kleinkinderen de Here Jezus mogen leren kennen.

Dan komt weer het woordje ‘Samen’ terug, want gemeente ben je samen.

Na de dienst hebben we nog een evaluatiemoment om te kijken wat er goed is gegaan en wat er beter had gekund. Meestal krijgen we dan ook weer ideeën voor de volgende dienst.

Samen in de naam van Jezus
heffen wij een loflied aan,
want de Geest spreekt alle talen
en doet ons elkaar verstaan.
Samen bidden, samen zoeken
naar het plan van onze Heer.
Samen zingen en getuigen,
samen leven tot Zijn eer.

Ds. Van der Wekken is predikant in Dokkum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.