+ Meer informatie

Glans van Champs-Elysées verbleekt

Hamburgertenten maken imposante avenue in Franse hoofdstad gewoontjes

4 minuten leestijd

PARIJS - De beroemdste boulevard van de Franse hoofdstad is ongetwijfeld de Avenue des Champs-Elysées. Ze loopt van de Place de la Concorde naar de Arc de Triomphe. Glorieus zijn ze, de Champs-Elysées, zij het dat er veel van de glans van weleer al is verbleekt.

Natuurlijk maakte Charles de Gaulle de dag na de bevrijding van Parijs zijn triomfantelijke intocht via de Champs-Elysées naar de Notre Dame de Paris, overigens nog wel een eindje verwijderd van de Champs-Elysées. De Gaulle, die toen al de generaalsrang had, was in 1940 naar Londen gevlucht. Daar had hij het leger van de Vrije Fransen opgericht. Hij werd de meest gerespecteerde tegenstander van het Vichy-regime en een militair bondgenoot van de Amerikanen. Een euforisch welkom viel hem in Parijs ten deel en dat kon alleen op de Champs-Elysées. Na de bevrijding van Parijs maakte hij een tour langs grote Franse steden om steun te werven.

Charme

De Champs-Elysées vormen de Parijse heerbaan. Met mooi weer heeft wandelen oftewel paraderen op de Champs-Elysées een bijzondere charme. Zeker in het voorjaar, als de bomen in bloei staan en de avenue in een waas van teer groen lijkt gehuld. Het is het genoegen van het langzaam oplopen richting Arc de Triomphe en af en toe omkijken. Hoe dichterbij de majestueuze Arc, hoe verder weg de obelisk op de Place de la Concorde. Wie eenmaal bij de Arc de Triomphe is aangekomen, ziet dan naar het oosten de Champs-Elysées als het ware in de Parijse diepte. Met helemaal in de verte de Jardin des Tuileries en het Palais Royal met het Louvre. Het blijkt zelfs dat de beide vijvers in de Jardin des Tuileries, de obelisk op de Place de la Concorde en de grote Arc de Triomphe in elkaars verlengde liggen.

De Champs-Elysées imponeren door de enorme breedte, wat de boulevard extra cachet geeft. Middenin zoeft het verkeer op de achtbaansrijweg, daarnaast zijn aan weerskanten brede trottoirs waaraan terrassen grenzen.

Het is duur om hier te winkelen of op een terras neer te zijgen. Tien gulden voor een pilsje is niets. Dit gedeelte van Parijs is een van de uitgaanscentra. Hier bevinden zich de bioscopen, de restaurants, de hotels en de grote kantoren met klinkende namen.

Vroeger moeten de Champs lieflijker en vriendelijker zijn geweest. Toen kletterden de koetsen rond met de chique dames en heren. Daarvoor nog was het woest en ledig. Pas aan het begin van de 17e eeuw werden er bomen geplant. De architect en stedenbouwkundige Le Nôtre hield zich er rond 1667 mee bezig. Honderd jaar later ligt er een weg naar de voorstad Neuilly. In de tijd van keizer Napoleon III was de Champs-Elysées een boulevard met openluchtcafés. Het was de avenue van vertier en vermaak.

Frankrijk onderging in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw de invloed van Amerika. De veramerikanisering greep om zich heen. Sommige gevolgen daarvan zijn nog merkbaar op de Champs-Elysées. Er staan tientallen snackbars en hamburgerzaken aan de avenue. De laatste etappe van de Tour de France eindigt op de Champs-Elysées. De wielrenners rijden eerst de Place de la Concorde op en dan de Champs-Elysées, waar traditioneel de finish is.

Hamburgers

Aan het begin van de Champs-Elysées, bij de Place de la Concorde, staan twee schitterende beelden. Het zijn de Paarden van Marly, de meesterwerken van Costou. Aan de rechterkant bevinden zich enkele vermakelijkheden voor kinderen, zoals poppenkast. Voorbij de Avenue de Marigny ligt het Théâtre de Marigny, waarbij op sommige dagen postzegels worden verhandeld. Ook de concertzaal van het Théâtre des Champs-Elysées is een van de belangrijkste van de stad.

Toch lijken de glorie en de glans van de Champs-Elysées iets verbleekt. Misschien is het alleen nog de distinctie van een modehuis als Dior dat een bepaald cachet aan de omgeving verleent. De brede, majestueuze laan raakte geleidelijk aan vol met hamburgerzaken, autoshowrooms en bioscopen, dingen die je overal in wereldsteden aantreft.

Tijdens de viering van het bicentenaire, 200 jaar na de Franse Revolutie, werd de Champs-Elysées nog even flink opgepoetst. Er zijn straten die wedijveren met de bekende avenue, zoals de Rue du Faubourg-St.-Honoré. Echter, wie in Parijs niet op de Champs-Elysées heeft gelopen, heeft Parijs niet voor honderd procent ondergaan. Op de Champs worden nog altijd de grote momenten van de Republiek gevierd. Dat houdt in: vuurwerk, vliegt uigen en parades op de 14e juli.

Dit is de vijfde aflevering in een zomerserie gewijd aan bekende straten in het buitenland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.