+ Meer informatie

VN waarschuwen voor escalatie in Westelijke Sahara

1 minuut leestijd

GENÈVE/ALGIERS (AP) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Pérez de Cuéllar, heeft gisteren gewaarschuwd voor escalatie in de Westelijke Sahara, waar het Marokkaanse leger vorige week in actie is gekomen tegen guerrillastrijders van Polisario, die strijden voor onafhankelijkheid van het gebied.

Negentien woestijnnomaden zijn door uitdroging om het leven gekomen nadat het Marokkaanse leger bij zijn aanvallen op guerrillastrijders enkele oasen had vernietigd. Woordvoerder Brahim Hakim van de Polisario-beweging heeft dit gisteren in de Algerijnse hoofdstad gezegd. Hakim zei dat zeven Marokkaanse legerregimenten, waaronder gemechaniseerde infanterie, pantsereskaders en artillerie, sinds vrijdag hadden deelgenomen aan de aanvallen langs de grenzen van de Westelijke Sahara met Mauretanie en Algerije.

Volgens Hakim blijft het militaire hoofdkwartier van Polisario in Bir Lahlou, ofschoon deze oase „totaal vernietigd" was door de aanvallen.

In een afzonderlijk in Madrid vrijgegeven communiqué van Polisario werd gezegd dat door de gevechten 19 mensen waren omgekomen en 65 anderen werden vermist. „De meeste van de doden zijn vrouwen en kinderen die niet bestand waren tegen de hoge temperaturen en het gebrek aan water in de gebieden waarnaar ze waren gedwongen te gaan. De Marokkaanse troepen hebben alle burgercentra -scholen, bouwland, medische centra- met de grond gelijk gemaakt in de regio van Bir Lahlou en Tafiriti", aldus het communiqué.

Pérez de Cuéllar dringt er in een verklaring bij beide partijen op aan „zich té onthouden van activiteiten die de situatie kunnen verergeren".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.