+ Meer informatie

Argentijnse graanboeren somber

Landbouwminister overweeg;t ^arische noodtoestand af te kondigen

5 minuten leestijd

BUENOS AIRES - Het begin van de zuidelijke lente is een tijd van vrolijlce gezichten en optimisme in Argentinië. De mensen zijn goed gelmmeurd. Op de vloer van de graanbeurs in Buenos Aires komen landbouwers, liandelaars en exporteurs bijeen om onder het genot van een drankje en al knabbelend op lekkernijen het begin van de oogst te vieren.

Het traditionele hoogtepunt van dit samenzijn is de symbolische veiling van de eerste partij graan. Een groot applaus volgt op het vallen van de hamer. De statige graanbeurs, een bastion van decorum, een burcht van welstand, kan haar lucratieve werk gaan beginnen. Dit jaar verliep de ceremonie anders. Van een feeststemming was weinig te merken. De champagneflessen bleven dicht. „We zijn een beetje bang en vrezen een sombere toekomst", zo verontschuldigt zich een oude graanboer uit de provincie Chubut.

De meeste graanboeren gaven gevolg aan de oproep van de regering om hun areaal met 12 procent uit te breiden. Een oogst van elf miljoen ton ligt nu in het verschiet. Maar winstverwachtingen zijn er niet. Terwijl reusachtige maaidorsers de oogst binnenhalen, daalt de graanprijs op de internationale markt en stijgen de kosten. Het uitblijven van devaluaties maakt Argentinië een peperduur land. De inflatie bedraagt zo'n 8 a 10 procent per maand. Maar de austral is al meer dan 200 dagen waardevast.

Somber

De directeur van de graanbeurs, Ramon Saez, voorspelt een ramp. „Op het ogenblik spelen de graanboeren quitte. Kosten en verdiensten zijn gelijk. Op zich is dat al erg genoeg, ware het niet dat de vooruitzichten somber zijn. Elke verdere daling van de prijzen zou rode cijfers en dus faillissementen teweegbrengen. De voorzitter van de Argentijnse landbouwfederatie, Humberto Volando, sluit zich hier bij aan. „Een produktiviteit van minder dan vijf ton per hectare levert verlies op. De hele graansector dreigt in te storten".

Volando vertegenwoordigt zo'n 100.000 kleine landbouwers. Zijn gegevens kloppen volgens de regering niet. Het ministerie van landbouw en veeteelt becijferde dat winst halen mogelijk is vanaf drie ton per hectare. Maar deze cijfers zijn niet relevant. Argentijnse graanboeren halen sinds jaar en dag niet meer dan twee ton van een hectare en kunnen dit jaar dus op stevige verliezen rekenen. Het traditionele winst-verliespunt ligt op 1,2 ton. Landbouwminister Felipe Sola overweegt speciale maatregelen te nemen om de graansector weer gezond te krijgen. Hij denkt zelfs aan het afkondigen van een soort agrarische noodtoestand, hoewel niemand precies weet wat dat moet inhouden. De bewindsman beperkt zich voor het moment tot het beschuldigen van „buitenlandse samenzweerders".

Minister Sola meent dat de landbouwsubsidies van de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten de oorzaak zijn van de malaise en noemde het EG-beleid een „criminele aanslag op Argentiniës welvaart". De minister heeft deels gelijk. Eén ton graan bracht vorig jaar nog 152 dollar op. Begin september kocht Egypte graan uit de Verenigde Staten voor slechts 72 dollar per ton. De prijs is sindsdien nog met een paar dollars verder gezakt. Er is simpelweg te veel graan. Aan hogere prijzen hoeft niemand te denken. De graanvoorraden stegen in één jaar tijd van 116 naar bijna 140 miljoen ton.

Kosten stijgen

De crisis in de Golf maaki de situatie er niet beter op. De Verenigde Staten, Canada en Australië zoeken kopers voor de vier miljoen ton graan die bestemd waren voor Irak. Maar het graanoverschot en de daardoor lage prijzen zijn niet de enige zaken die de Argentijnse boeren tegenzitten. Hun kosten zijn enorm gestegen, ook wanneer dit uitgedrukt is in harde valuta (wanneer althans de Amerikaanse dollar nog aanspraak kan maken op deze titel). Een nieuwe graanbelasting van 9 procent ad valorum, bijna vertienvoudigde brandstofprijzen, hogere onroerend-goedbelasting, plus de ontwaarding van de dollar spannen samen tegen de Argentijnse graansector.

Een klein, zij het clandestien, lichtje in deze duisternis is het contract dat het Nationale Graan College vorige maand sloot met Iran voor de levering van een geschatte drie miljoen ton. De bedragen die met deze overeenkomst zijn gemoeid, werden niet bekend gemaakt. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst zit er een luchtje aan dit contract. Het graan zou via Iran bij het Irak van Saddam Hoessein terechtkomen. „De Amerikanen en de Europeanen rommelen met de graanprijzen en dat berokkent ons enorme schade. Ik vind het prachtig dat het Graan College aan Iran gaat leveren. Zou het graan uiteindelijk toch bij Irak terechtkomen, dan vindt ik dat nog mooier. Misschien dat Hoessein een betere prijs betaalt. Amerika moet niet zeuren en de Europese Gemeenschap moet helemaal niets zeggen, want het zijn zelf een stelletje terroristen die ons het leven zuur maken", aldus Alfredo Pignata, een graanboer met problemen in de provincie Buenos Aires.

Weeshuis

Volgens Pignata zal er geen graanboer in Argentinië overblijven wanneer de huidige situatie aanhoudt. Dat is misschien iets overdreven. Net zo onrealistisch als het verzoek dat-minister Sola van landbouw aan de graansector richtte om het volgende oogstjaar de produktie verder op te voeren naar vijftien miljoen ton. De eerste symbolische graanveiling heeft inmiddels plaatsgevonden. ' Het ging om 22 ton hardgraan uit de noordelijk gelegen provincie Chaco. Het uitstekende graan haalde 380 dollar per ton. De directie van de graanbeurs gaf wel een verklaring uit waarin benadrukt werd dat deze prijs niet als aanduiding mag dienen, gezien het puur symbolische karakter van de veiling. Erg jammer. De opbrengst van deze eerste transactie kwam ten goede aan een weeshuis in de Chaco.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.