+ Meer informatie

De echte kwee is drie keer mooi: in bloei, in de herfst en vol vrucht

4 minuten leestijd

Vroeger hadden veel huizen een kelder. Ideaal voor de weck, het vlees voor zondag, de aardappelen en fruit. In de koele kelder kon je appels en peren soms maanden lang goed houden. Vaak werden de vruchten op rotte plekjes nagekeken door de kinderen. Een plezierig werkje, de aangetaste vruchten mocht je hebben! Als het er te veel waren werd er appelmoes van gekookt. Een kelder hebben de meeste huizen niet meer, maar ook in een onverwarmde garage of desnoods buiten op een koele, beschaduwde plek, kan fruit bewaard worden. Gebruik lage kistjes, een krant op de bodem en één laag fruit per kistje. Ook nu is regelmatig controleren nodig! Zet het onderste kistje iets van de grond. Buiten kunt u wat last hebben van muizeschade.

Fruitbomen hebben nogal hoeeens last van fruitboomkanker In de schors ontstaan ruwe, ingezonken plekken die steeds groter worden. Wanneer u er niet op tijd bij bent sterft een tak of zelfs het boompje af. Met een scherp mes haalt u de aangetaste delen weg tot op het niet aangetaste, licht gekleurde hout. Ruwe randen vijlt u bij meteen houtrasp. Smeer de wond in met een wondafdekmiddel, dat te koop is in uw tuincentrum.

Kwee is een oud fruitgewas dat te weinig aangeplant wordt. De plant is drie keer mooi: de bloei met wit-roze bloemen die wel wat weg hebben van een enkelbloemig roosje, de gele herfstkleur en de heldergele, grote vruchten, die vaak overdekt zijn met fluweelzacht vruchtpluis. De plant stelt niet veel eisen, voldoende vocht is wel nodig. Wanneer de kwee te droog staat vallen de vruchtbeginsels na de bloei af en dat betekent ook dat u geen vruchten zult oogsten. De sterk geurende kweeperen zijn vers niet eetbaar, maar wel goed te verwerken tot compote of in een appeltaart (half om half appel en kweepeer). De Latijnse naam luidt Cydonia oblonga. Deze naam moet u gebruiken wanneer u de plant bestelt. Hoogte drie tot zes meter Meng voor het planten flink wat compost door de grond. Geef ieder voorjaar een flinke hoeveelheid ruige mest of half verteerde compost.

Dwergkwee

Naast deze echte kweepeer kennen we ook de dwergkee of sierkwee (Chaenomeles). Fraaie tuinheesters met rode, oranje of witte bloemen. Afhankelijk van de soort worden ze 50 - 250 cm hoog, met andere woorden: keus voor iedereen. De bloei valt in de lente, maar het hele jaar door is er vaak wel een bloemetje te vinden aan de struik. Na de bloei ontwikkelen zich harde, gele vruchtjes. Ook deze zijn vers niet te eten, maar verwerkt (gelei, compote) wel. Ze geuren vaak heerlijk. Eisen aan de grond worden eigenlijk niet gesteld, wel een zonnig plekje.

--------------------------------------------------------------------------------------

Rozen met lavendel

Wist u, dat de geur van rozen (het moet dan natuurlijk wel om een geurende soort gaan) sterker wordt als u tussen de struiken lavendel (Lavandula) plant? Het blauwig-grijze blad steekt bovendien mooi af en de lavendel zelf geurt ook nog eens heerlijk. (U kunt bloemen en blaadjes drogen en in een schaaltje of katoenen zakje doen.) Wanneer uw rozen ieder jaar weer last hebben van bladluis kunt u tussen de struiken dille zaaien. Dit keukenkruid verdrijft de luis. Staat ook bijzonder aardig tussen de bloeiende rozen. Dille wordt in de bloemsierkunst ook volop gebruikt. Boeketten worden er wat losser van. Geurt heel apart.

Bollen
Vergeet niet dat uw bollen en knollen deze maand geplant moeten worden!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.