+ Meer informatie

Bijna helft voor echt huwelijk voor homo's

1 minuut leestijd

AMSTERDAM - Bijna de helft (47 procent) van de Nederlandse bevolking is voor een wettelijk huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen.

Dit blijkt uit een enquête die het NIPO op 13 en 14 juli onder 1098 Nederianders van 18 jaar en ouder heeft gehouden. Het NIPO hield de enquête naar aanleiding van het sluiten van een samenlevingscontract op het stadhuis in Deventer door twee vrouwen. De geënquêteerden werd gevraagd of zij vonden dat twee vrouwen of twee mannen volgens de wet met elkaar mogen trouwen.

Van de ondervraagden is 40 procent tegen de mogelijkheid dat mensen van hetzelfde geslacht voor de wet trouwen. Geen oordeel heeft 14 procent. Wordt gekeken naar de politieke voorkeur van de ondervraagden, dan blijkt 51 procent van de CDA-stemmers tegen een wettelijk huwelijk van twee mannen of twee vrouwen. PvdA-, VVD-, D66- en Groen-Linksstemmers zijn in meerderheid voor, de percentages bedragen respectievelijk 55, 53,59 en 74.

Hoewel een groot deel van de geënquêteerden voor een wettelijk huwelijk is, wordt een kerkelijke bevestiging door een meerderheid (52 procent) afgewezen. Opnieuw zijn onder de CDA-stemmers de meeste tegenstanders te vinden (70 procent).

De opvoeding van een kind door twee vrouwen wordt door meer mensen (46 procent) acceptabeler gevonden dan die door twee mannen (38 procent).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.