+ Meer informatie

Kolennota

2 minuten leestijd

De regering geeft in de kolennota aan, dat het aandeel van kolen bij het opwekken van electriciteit vergroot moet worden van 12 procent nu tot 40 procent in het jaar 2000. Bovendien moet een deel van het energieverbruik in de industrie en een deel van de gasvoorziening dan van kolen komen. Dit betekent dat de 2,5 miljoen ton kolen die ons land in 1980 verbruikte slechts een schijntje zijn van het toekomstige

TweederOtlQS S^^i^ik. in 2000 zou dat rond de 25 mil
ö ioen ton ki joen ton kolen liggen met daarbij nog

Voor alle in Bonn aanwezigen geldt, zo zegt de Nederlandse woordvoerder van de Organisatie voor bedreigde volken, dat de (ex-)koloniale heersers de oorspronkelijk bevolking als tweederangs beschouwen. De economische rijkdommen verdwijnen en er komt niets voor terug. In het Melanesische gebied rond het nog altijd Franse Nieuw Caledonië bestaat de angst voor Franse atoomproeven. Bij Molukkers en Papoea's leeft nog altijd een onafhankelijkheidsstreven.

De Triple alliantie plus de waarnemers van de eilandengroepen hopen juist in West-Duitsland gehoor voor hun problemen te krijgen omdat dit land geen koloniale traditie heeft als Engeland en Frankrijk, zo zegt de woordvoerder. In Nederland zijn de „problemen van de onderdrukte volkeren volgens hem inmiddels genoegzaam bekend". eens 5 tot 7 miljoen ton cokeskolen.

De industrie in ons land zal volgens de kolennota in het jaar 2000 5 tot 7 miljoen ton kolen nodig hebben voor vergassing. De industrie gebruikt nu echter nagenoeg geen kolen. Er zijn nogal wat knelpunten, die een „herintroductie" van de in het verleden afgezworen kolen belemmeren, aldus 'Tieleman. Een koleninstallatie vergt hoge investeringskosten. Bovendien hebben kolen in vergelijking met gas als nadelen, dat ze aangevoerd, opgeslagen en- bewerkt moeten worden,, terwijl bovendien reststoffen moeten worden afgevoerd. Ook is de bedrijfsvoering van een installatie op kolen ingewikkelder dan die van een olie- of gasinstallatie. Daarnaast heeft het gebruik van kolen nog belangrijke milieubezwaren zoals de uitworp van zwaveldioxyde en de verwerking van reststoffen, aldus Tieleman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.