+ Meer informatie

Onlusten in Poolse stad

1 minuut leestijd

WARSCHAU — Jongelui hebben vrijdag een politiebureau in het Poolse Otwock, bij Warchau, in brand gestoken. Zij beletten de brandweer het vuur te blussen en het gebouw brandde helemaal uit. Vrijdag laat in de avond trok een groot aantal — merendeel dronken — jongeren naar het gebouw. Zij sloegen de restanten met hamers in eIkaar.

Te hulp geroepen vertegenwoordigers van het vakverbond Solidariteit lukte het niet de jongeren tot bedaren te brengen. Tegen middernacht stond nog een grote menigte rond het afgebrande politiebureau. Leden van Solidariteit en de dissident Jack Kuron probeerden de mensen te bewegen naar huis te gaan. De Poolse televisie citeerde vrijdagavond een oproep van de plaatselijke afdeling van Solidariteit aan de burgers van Otwock de rust te bewaren.

Aanleiding tot de onlusten was naar verluidt het heersende tekort aan sigaretten. Twee jongens waren er donderdag zo kwaad over geworden dat volgens hen een agent drie pakjes sigaretten meer werden verkocht dan aan hen, dat zij de ruiten van het politiebureau ingooiden. Zij werden daarop gearresteerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.