+ Meer informatie

I Geen kranten (1)

1 minuut leestijd

ACCRA — Het traditioneel krachtige geluid van de pers in het Westafrikaatise Ghana is vrijwel weggestorven: niet door toedoen van censuur maar door gebrek aan krantepapier. Aan vrijwel alles bestaat een tekort in Ghana en deviezen voor import zijn er nauwelijks. Er wordt niet meer gebouwd vanwege gebrek aan cement, en de dagbladbedrijven draaien op een laag pitje door gebrek aan alles, van typemachinelinten tot papier.

De Ghanese pers, die zich kan beroemen op een van de oudste en levendigste tradities op het Afrikaanse continent, is een van de slachtoffers van Ghana's onstuitbare economische neergang. De Ghanaian Times had in de jaren '70 een oplage tussen de 150.000 en 190.000 exemplaren, die nu is teruggelopen tot iets boven de 3.000. Het andere grote landelijke dagblad, de Daily Graphic, dat in betere tijden 250.000 exemplaren , verkocht, kan nu niet meer dan 15.000 a 20.000 exemplaren drukken.

Journalisten, van de' twee kranten zeggen dat de situatie er nog nooit zo slecht voor heeft ge, staan. Ghanezen zijn gretige krantenlezers, zegt de chef-redacteur van de Ghanaian Times, Abraham Kutin-Mensah. Vroeger beschikte de krant over een groot aantal vrachtwagens en een goed distributienet. „Om 11 uur 's morgens hadden we kranten in alle delen van Ghana". De krant heeft geen vrachtwagens meer en heeft trouwens ook vrijwel niets meer om te distribueren. Buiten de hoofdstad Accra is de Ghanaian Times niet verkrijgbaar en in Accra worden alleen nog de vaste abonnees bediend. De straatverkoop moest worden beëindigd-.

fcii
ii

l'iA

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.