+ Meer informatie

Fleuroselect biedt goede garantie

Bloemen en planten

3 minuten leestijd

Ieder jaar weer opnieuw is het zaaien en verspenen, later het uitplanten een belevenis op zich. Een levendiger hobby is er haast niet denkbaar; wat is er mooier dan alles wat groeit en bloeit?

Zeker nu we al weer in de laatste week van maart zijn, wordt het hoog tijd om aan het zaaien van de verschillende soorten perkgoed aandacht te besteden. En dat laatste moet men dan letterlijk nemen, geef er werkelijk alle aandacht aan want er is op dit gebied zoveel moois en nieuws. Geregeld weer komen er nieuwe selecties en nieuwe variaties in de handel; bovendien zijn deze nieuwigheden als regel ook weer verbeteringen van de beslaande soorten.

We schreven dat reeds eerder, de Fleurdselect-organisatie zoekt steeds naar verbeteringen, zowel wat de bloeirijkdom betreft, als ook de bloeitijden en de gevoeligheid tegen allerlei ongunstige weersinvloeden. Bij voorkeur moet daarom onze keus uitgaan naar de onder Nederlandse omstandigheden beproefde rassen. Niet voor niets worden deze nieuwe selecties een bekroning op hun werk en voor de consument een garantie dat ze werkelijk iets goeds zullen krijgen.

Het zijn dan bovendien niet alleen de nieuwe aanwinsten die onder de aandacht worden gebracht, maar ook minder bekende rassen worden op deze manier geïntroduceerd bij zowel de kweker als het publiek.

We zullen er eens een paar voor het voetlicht halen die de aandacht waard zijn om eens te zaaien: allereerst de verbena hybride „tropic", Een ideale tuinplant van 30 cm hoog die zeer uitbundig bloeit met een rose-rode bloemkleur en fraai heldergroen blad. Tropic is een buitengewone borderplant en voor randen en als goede bijkomstigheid zeer geschikt voor de balkonbakken. De naam zegt het al, de tropic houdt van zon en zomer. Ze zal een goede verzorging belonen met een bloemenpracht tot in de herfst.

Een heel andere plant is de zinnia, vooral de nieuwe zinnia "pacific yellow", deze heeft een combinatie van eigenschappen die we bij zinnia's nog niet veel hebben gezien. De pacific yellow heeft helder gele bloemen van gemiddelde grootte, waarvan de bloemblaadjes elkaar overlappen. Dit nieuwe ras is bovendien bijzonder vroeg, maar wat haar bovendien zo onderscheidt van andere zinnia's is haar grote weerstandsvermogen tegen minder goede weersomstandigheden.

De eerste bloemen komen reeds open als de plant ongeveer 25 cm hoog is. De zijtakken echter worden veel langer en zijn daarom met een lengte van 60 tot 80 cm buitengewoon goede snijbloemen. Temeer daar er in de zomermaanden dikwijls een gebrek ontstaat aan gele bloemen in de tuin is de „pacific yellow" een goede bloem om deze leemte te vullen.

Heeft men de beschikking over een grote tuin dan kan men er een prachtige groep van maken mét combinaties van andere kleuren, bijv. een blauwe campanula of iets dergelijks. Mogelijkheden genoeg. In een kleine tuin kan men ze door hun geweldige groei beter wat op de achtergrond houden; ook hier kan men dan zeer mooie combinaties maken met andere kleuren in roze, rode of violette tinten.

Afrikaantje

Nu nog even een laagblijvende perkplant die reeds in voorgaande jaren haar kwaliteiten heeft bewezen: de tagetes (afrikaantje) „queen bee". Een nog vrij nieuwe afrikaan die door de warme kleurencombinatie iedereen zal charmeren. Warm bruin-rood en diep goud-geel zijn de kleuren die gezamenlijk de belangrijkste kenmerken van deze medaillewinnaar vormen. De vroege bloei, de bloemgrootle en de zeer rijke bloei gedurende de gehele zomer en herfst zijn de andere eigenschappen die deze tagetes tot de blikvanger van uw tuin maken.

Zoals elke tagetes is ook de „queen bee" zeer gemakkelijk uit zaad op te kweken. Zodra er geen gevaar voor nachtvorst meer bestaat kan ze worden uitgeplant.

Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.