+ Meer informatie

Wereldwijd

3 minuten leestijd

Vluchtelingen
WEST-BERLIJN — Gisteren en eergisteren zijn opnieuw honderden vluchtelingen, vooral uit de Derde Wereld, West-Berlijn binnengekomen om politiek asiel te vragen. De opvangcentra in de stad zitten overvol. Zaterdagochtend waren nog voor de zon opkwam al 165 nieuwe vluchtelingen uit Oost-Duitsland in West-Berlijn aangekomen, aldus een woordvoerster. Enkele uren later waren er daar nog 90 bijge- komen.
Het aantal plaatsen voor vluchtelingen in gebouwen en speciale kampen is de afgelopen tijd opgevoerd tot 7300, maar alle plaatsen zijn bezet. Vrijdagavond demonstreerden ongeveer 100 Berlijners tegen de bouw van een grote tent op een voetbalveld om nog meer vluchtelingen onder te kunnen brengen.

Herdenking
BERLIJN — In Oost- en WestBerlijn is gisteren de mislukte aanslag herdacht die op 20 juli werd gepleegd op het leven van Adolf Hitler. De aanslag, waarbij Hitler slechts enkele schaafwonden opliep, was de enige serieuze actie tijdens het Derde Rijk om de Führer om hals te brengen. De vice-voorzitter van de Bondsdag, Westphal, riep de Westduitsers in West-Berlijn op de demonstratie te verdedigen tegen „terreur en reactionaire krachten". Hij wees op oplevende tendensen om „buitenlanders, en zelfs de joden, de schuld te geven van problemen". In OostBerlijn publiceerde het partijdagblad Neues Deutschland een lofzang op Klaus von Stauffenberg, de Wehrmachtofficier die het komplot tegen Hitler leidde. Ook herdacht de krant de vele communisten die in het verzet tegen de nazi's actief waren.

Bevolking
MOSKOU — In de SowjetUnie leefden op 1 juli 1986 280,1 miljoen mensen. Dit betekent een stijging van drie miljoen in vergelijking met 1 juli 1985. In twee jaar tijd nam de bevolking van de Sowjeet-Unie toe met vijf miljoen mensen. Dit blijkt uit cijfers van het Sowjetbureau voor de statistiek, die zaterdag door het officiële persbureau Tass werden bekendgemaakt. De groei van de bevolking in de SU verloopt de laatste jaren onregelmatig. Die groei is het grootst in de Sowjetrepublieken in Centraal-Azië en het kleinst in de niet-islamitische delen van het land. Om deze ontwikkeling tegen te gaan hebben de Sowjetautoriteiten in de delen van het land met een overwegend Slavische bevolking speciale financiële tegemoetkomingen ingesteld voor gezinnen met meer dan drie kinderen.

In de file
MÜNCHEN/HAMBURG — De tweede grote vakantiegolf in de Bondsrepubliek heeft zaterdag tot files van tachtig kilometer in Beieren geleid. Het verkeer stuwde zich vooral op als gevolg van kettingbotsingen, die geen ernstige slachtoffers veroorzaakten. Tussen München en de grensovergangen naar Oostenrijk leek het wel een eindeloze parkeerplaats. De routes Hannover-Walsrode en Frankfort-Basel vertoonden files van 15 kilometer. Maar ook aan de grensovergangen naar Denemaken ontstonden enorme rijen.

Vluchtpoging
ISTANBOEL — Vijf Bulgaarse jongens, behorend tot de Turkse minderheid in dat land, zijn in de buurt van het dorp Topcular, in de Westturkse provincie Kirklareli, de Turks-Bulgaarse grens over gevlucht. Zij heebben in Turkije politiek asiel gevraagd. Dit heeft het Turkse persbureau Hurriyet vrijdag gemeld. De positie van de Turkse minderheid in Bulgarije heeft de relaties tussen de twee buurlanden de laatste tijd aanzienlijk verslechterd. Turkije beschuldigt Bulgarije ervan de 900.000 zielen tellende Turkse gemeenschap in dat land met geweld te dwingen hun identiteit op te geven.

Corruptie
MOSKOU — Boris Jeltsin, partijleider van de stad Moskou, heeft het belangrijkste instituut voor de opleiding van Sowjetdiplomaten gelaakt wegens corruptie en vriendjespolitiek. Jeltsin, tevens kandidaat-lid van het Politburo, verklaarde zaterdag op een partijbijeenkomst dat 70 procent van de diplomaten die een opleiding volgen aan de Diplomatieke Academie van het ministerie van buitenlandse zaken, kinderen zijn van partijfunctionarissen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.