+ Meer informatie

ilataplan

3 minuten leestijd

j Zoals Amsterdamse krakers zich idienen van hun eigen - illegale spder „de vrije Keyser", zo maakt het fijmeegse krakersfront gebruik van de 4ier met hun zender Radio Rataplan. Sze zender was onder andere actief tidens de demonstraties tegen de krncentrale Dodewaard en tijdens de ajtruiming van panden in de Isr^meegse binnenstad.

h het laatste nummer van lagdwerk Nu (over dat blad straks marechaussee. Rataplan zat in de kraakpanden, toen die agenten binnenstapten. Alle spullen van Rataplan zetten ze bij elkaar: de pickups, de cassetterecorders, de zender enz. En toen mepten Ze alles in elkaar. Schade 6.000 gulden." Volgens JN was dat laatste niet nodig geweest „want veel Nijmegenaren waren zo boos over de politie, die er zo hard op los sloeg en zo veel vernielde, dat de politieke partijen anders gingen denken. Ze Uit het laatste nummer vai Jeugdwerk Nu. telefoontje met deze federatie leert dat het hier gaat om één van de vele door het ministerie van CRM gesubsidieerde instellingen. Volgens een woordvoerder van de federatie ligt de overheidsbijdrage voor 1981 op 1,1 miljoen gulden; met dat geld wordt ondermeer 60 procent van de kosten van Jeugdwerk Nu bestreden. CRM subsidieerd dus een blad dat aanzet tot activiteiten, die vervolgens door het Justitie-apparaat te lijf moeten worden gegaan. Welzijnsbeleid, heet dat. stemmen aan ons zullen verliezen. Waar baseert u dat op? „Nee, u hoeft mij echt niets te vertellen. Ik heb bij de oprichting van jullie krant nog geld gegeven omdat ik dacht dat het een christelijke krant zou worden maar daarin ben ik zwaar teleurgesteld. En hier zit iemand naast me die daarover ook nog wel wat wil zeggen..." ' Vervolgens geeft Koekoek de hoorn door aan een mede-bestuurslid van de partij dat ook al grote bezwaren tegen deze krant blijkt te hebben. Hij heeft vroeger het dagblad Trouw gelezen maar dat was hem te rood. De Telegraaf wil hij niet in huis hebben met het oog op z'n kinderen en daarom blijft hij RDabonnee, zij het met enige tegenzin. Hij is nog steeds niet vergeten dat er een publikatie in de krant gestaan heeft over de scheuring die enkele jaren geleden in de Boerenpartij plaats vond. „Maar", besluit hij, „ik leg de hoorn op de haak omdat ik me misschien zo kwaad zal maken dat ik voor de krant zou bedanken en dan krijg ik ruzie met m'n kinderen".

Een snelle interruptie mag niet baten. Het gesprek wordt abrupt beëindigd en onze informatie zullen we noodgedwongen elders moeten halen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.