+ Meer informatie

„Beroepsmatige Stasicontacten niet misdadig"

Verdachtmakingen hoge DDR-officieren

2 minuten leestijd

BERLIJN (EPD) - Een hoge kerkelijke functionaris in (Oost-)Berlijn heeft zich gekeerd tegen criminalisering van kerkelijke leiders die door hun werk in contact met de Stasi kwamen. Het is onjuist beroepsmatige Stasi-contacten naderhand als misdadig aan te duiden zonder dat degenen worden vervolgd die verantwoordelijk voor die situatie waren, aldus W. Krusche, general-superintendent van de Evangelische Kerk in (Oost-)Berlijn.

In een vraaggesprek met het dagblad "Junge Welt" zegt Krusche dat „men soms een overeenkomst met de duivel moest afsluiten om nog wat voor de mensen te kunnen doen". De verdachtmakingen zijn volgens hem afkomstig van hoge officieren van de vroegere geheime dienst van de voormalige DDR. „Voor goed geld verschaffen zij bepaalde media deze informatie"', zo meent Krusche.

In de (Oost)duitse kerk wordt .verschillend gedacht over de wijze waarop kerkelijke Stasi-medewerkers moeten worden bestraft. De lutherse bisschop van (Oost-)Berlijn, G. Forck, predikt in dit verband de boodschap van vergeving der zonden. Hij pleitte er kortgeleden voor alle Stasi-dossiers maar te sluiten en „met nieuw vertrouwen een nieuw begin te maken". '

Moordaanslagen
Zijn Saksische collega J. Hempel, luthers bisschop van Dresden, wil dat diegenen worden vervolgd die een ander of anderen aantoonbaar nadeel hebben berokkend. Verder vindt hij dat het niet bij het wezen van de kerk past om alle tijd te verdoen met het doorsnuffelen van honderden meters dossier.

Uit Stasi-documenten blijkt dat de Stasi zelfs moordaanslagen tegen „lastige predikanten" heeft overwogen. Een complot tegen jeugdpredikant R. Eppelmann (jarenlang een tegenstander van het communistische regime) werd afgelast omdat onschuldige mensen ook gewond of nog erger zouden kunnen worden. Eppelmann zou de dood in zijn Trabi moeten vinden. De Stasi dacht er onder meer aan de moeren van zijn wielen los te draaien of vlak voor een scherpe bocht zijn voorruit te verbrijzelen.

De vrouwelijke predikante Ruth Misselwitz, die ook tot de kerkelijke oppositie behoorde, kon het beste bij een verkeersongeluk uit de weg worden geruimd. Plannen om haar tijdens een fietstocht met een auto omver te rijden, werden afgeblazen „omdat men niet zeker van het resultaat was".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.