+ Meer informatie

Britse politie bezorgd over toename geweld

^opdelegaüe had gisteren gesprek met minister Whitelaw

3 minuten leestijd

)NDEN — Een topdelegaan de Britse politie heeft ag tijdens een gesprek met ninister van binnenlandse tl aangedrongen op teeming harder op te treden ellen. Tijdens het gesprek men eveneens om betere istingen.

drie man tellende delegatie, waare rangen in de politie zijn verte)ordigd, heeft om dit gesprek gevanwege hun groeiende beheid over de toename van het geop de Britse straten. Het feit dat lergelijk gesprek plaatsvindt op initiatief van de politie zelf onderstreept de groeiende ontevredenheid onder de politie over wat zij zien als hun kwetsbare positie tijdens rellen. Zij zijn bovendien verbitterd over aanvallen van politici over hun onafhankelijkheid en over de onvoldoende opleiding en uitrusting waarover zij beschikken in deze voor Groot-Brittannië nieuwe situaties.

De politie is niet langer van plan de huidige situatie te tolereren en minister Whitelaw kreeg scherpe kritiek te horen van de delegatie. De rellen, in Brixton waarbij 150 politiemannen gewond werden, werden gevolgd door rellen bij openluchtconcerten waarbij nog meer politiemannen werden gewond, vormen de aanleiding voor het gesprek van gisteren. Het besluit om een gesprek te vragen kwam na een vergadering van de drie politieorganisaties vorige-woek. Toen besloot men dat een gesprek met de minister noodzakelijk was.

Demonstraties verboden

Na een verzoek van de Londense hoofdcommissaris daartoe heeft Whitelaw alle demonstraties vanaf zaterdag jl. tot 28 dagen daarna in Londen verboden. De politie was bang voor botsingen tussen extreem linkse en rechtse groepen. Alhoewel het verbod niet van toepassing is op de traditionele 1 meioptocht georganiseerd door Labour en de vakbonden, heeft het extreem rechtse National Front al het verbod weten te „overtreden" door een demonstratie een paar kilometer buiten Londen te houden.

Wat de delegatie de minister gisteren heeft geprobeerd duidelijk te maken is dat de situatie nu zodanig is dat er een eind lijkt gekomen te zijn aan het traditionele beeld van de Britse politieman. Men zal echter er sterk de nadruk opleggen dat men geenszins wil dat de politie nu permanent bewapend zal zijn. In ieder geval zal geen enkele Britse regering zelfs niet in de huidige situatie de vorming van een oproerpolitie toestaan. Een betere bescherming van de agent tijdens de rellen dat is waar de delegatie op aan zal dringen. Hoewel waterkanonnen niet op het verlanglijstje staan. Betere veiligheidshelmen en sterkere schilden is wat men onder meer wenst. De schilden die men nu gebruikt vatten gemakkelijk- vlam, zo bleek tijdens de rellen in Brixton.

Oproerpolitie

Wat er onder de politie leeft werd naar voren gebracht door de voorzitter van de politiefederatie James Jardine. Hij zei dat „de politie er genoeg van heeft om in het defensief gedrongen te worden en de klappen op te kunnen vangen". Wat betreft het gevaar dat de Britse politie een oproerpolitie zou worden zoals men die op het Europese vasteland kent zei Jardine dat „dit niet door de politie gewenst wordt, maar wij worden er bijna toe gedwongen. Wij moeten onze manschappen beschermen, terwijl wij tegelijkertijd het publiek moeten beschermen".

De politie weet zich geruggesteund door de politie. De regering moet snel iets ondernemen omdat anders het moreel van de politie schade toegebracht kan worden. De conservatieven hebben zich altijd omschreven als de partij van wet en gezag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.