+ Meer informatie

Servië geeft annexatie van minderheden op

Kans voor EG-blauwdruk dank zij concessie

3 minuten leestijd

(DPA/AFP/ANP) - Servië aansluiting van de Servische Bosnië-Hercegovina bij de heeft de Servische president, een verklaring die gisteren is

De bekendmaking betekent een belangrijke concessie van de Servische leiding, die daarmee dichterbij lijkt te komen bij de aanvaarding van het EG-vredesvoorstel dat uitgaat van de opdeling van Joegoslavië in zes soevereine staten.

Milosevich wil wel dat de Servische minderheden in Kroatië en Bosnië naast autonomie ook een eigen wetgeving krijgen. Dat laatste zal voor Kroatië moeilijk te accepteren zijn, omdat de gebieden waar de Servische minderheden wonen dan vrijwel volledig aan Kroatische controle worden onttrokken.

De leiders van de Servische minderheid in Kroatië en Bosnië houden vooralsnog onverminderd vast aan vereniging van alle Serviërs in een soort 'rest-Joegoslavië' of Groot-Servië.

Twee van hen meldden gisteren dat zij bloot stonden aan „onthutsende en schokkende" druk van de politieke leiding van Servië om af te zien van aansluiting bij Servië.

Druk van EG

Het Duitse persbureau DPA berichtte dat de koerswijziging van Milosevic „kennelijk" tot stand is gekomen onder druk van een ultimatum van de Europese Gemeenschap (EG). Minister van buitenlandse zaken Van den Broek heeft namens de EG gedreigd economische sancties te nemen tegen Servië indien de republiek niet instemt met het EG-vredesvoorstel.

Milosevic zei echter na een onderhoud met de speciale EG-afgezant Wijnaendts dat Servië niet zal „zwichten" voor het ultimatum van de EG. Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug erkende Wijnaendts dat de EG in haar voorstel de mogelijkheid moet openhouden van de oprichting van een gezamenhjke staat van Servië en Montenegro, waarbij ook Servische minderheden in Kroatië en Bosnië zich zouden kunnen aansluiten.

De Joegoslavische kranten en Tanjug maakten gisteren melding van wijzigingen in het EG-voorstel die tegemoet komen aan Servische bezwaren. De Europese Gemeenschap zou onder meer de eis hebben laten vallen dat de Servische provincies Kosovo en Vojvodina hun autonome status moeten terugkrijgen. In Kosovo woont een Albanese meerderheid terwijl in Vojvodina een Hongaarse minderheid leeft.

Oorlog gaat door

Een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag wilde gisteren alleen zeggen dat de EG haar vredesvoorstel voortdurend „aanpast" op basis van overleg met de verschillende deelnemers aan de vredesconferentie in Den Haag. Zij wilde niet bevestigen dat de EG in het voorstel afziet van herstel van autonomie voor Kosovo en Vojvodina.

Intussen gaat de burgeroorlog in Joegoslavië door. Zowel de Serviërs als Kroaten meldden dat vooral de gevechten rond de stad Vukovar gisteren hevig waren. De Servische televisie in Belgrado berichtte dat de „definitieve bevrijding" van het nu al 69 dagen belegerde Vukovar voor de deur staat.

Het staatspresidium van Joegoslavië, dat door de Serviërs wordt beheerst, zou vandaag vergaderen over het EG-voorstel op uitnodiging van de Joegoslavische vice-president KUTINA Mevrouw Fister bij __ . . ,, Branko Kostic. Komende dinsdag het graf van haar 27-jarige echtgenoot, die door Servische rebellen „^j^g vergadering plaats van de vrewerdgedood. FO» EPA desconferentie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.