+ Meer informatie

Gekraakt kantoorpand hoeft niet ontruimd

RU VAN UTRECHT VERLIEST KORT GEDING

2 minuten leestijd

De Rijksuniversiteit Utrecht heeft woensdag een kort geding tegen Release om de ontruiming van een kantoorpand dat 28 juni werd gekraakt, verloren. De president van de Utrechtse rechtbank, prof. mr. V. J. A. van Dijk, achtte het niet bewezen dat de hulpverleningsinstantie Release was ingeschakeld bij het kraken van het pand.

Het kantoor aan de Kromme nieuwe gracht in Utrecht, waarin de universiteit een aantal bureau-afdelingen wil huisvesten, had voordat het gekraakt werd negen maanden leeggestaan. Vijf maanden geleden werd het gebouw door de universiteit gehuurd. De twintig mensen die het op 26 juni kraakten, zijn allen onder de 30 jaar en komen in Utrecht nauwelijks in aanmerking voor woonruimte, naar zij in een pamflet verklaren.
Met hun actie willen zij dit gebrek aan woonruimte voor jongeren nog eens onderstrepen. Ook willen de bewoners, van wie sommigen „chronisch dakloos" zouden zijn, dat het kantoorpand zijn oorspronkelijke bestemming herkrijgt. Het pand is als woonhuis gebouwd, maar werd in 1942 als kantoor in gebruik genomen.
Welke maatregelen de universiteit nu gaat nemen om het gebouw te ontruimen kon men nog niet zeggen. In ieder geval zal de afdeling bouwzaken opnieuw met Release in overleg treden.
Release wil in de naaste toekomst proberen om door politieke druk op de gemeenteraad voor zoveel mogelijk panden In de binnenstad een woonfunctie te (her)krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.