+ Meer informatie

LPG-aanvoer Rijnmond komt op losse schroeven

Minister bevestigt dit aan Kamercommissie

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De bouw van een aanvoerhaven voor LPG in het Rijnmond-gebied staat op losse schroeven.

Woensdag bevestigde minister Tuijnman van verkeer en waterstaat ten overstaan van de bijzondere kamercommissie voor LPG dat het project van Shell en BP in moeilijk vaarwater terecht is gekomen door de stijging van de LPG-prijs ten opzichte van substituten, zoals nafta, waardoor de minimale omvang van de aanvoer en overslag voor een rendabele LPGhaven is verhoogd van een half tot 2,5 miljoen ton per jaar.

De toezegging die de regering heeft jedaan voor een tweede Nederlandse LPG-terminal in het Sloegebied bij Vlissingen heeft het project wellicht de genadeslag gegeven. Evenals dinsdag in de Eerste Kamer rechtvaardigde de minister deze beslissing door te wijzen op de aanzienlijke investering van Eurogas in het Sloegebied (nog voordat de vereiste vergunning was verleend) en op de concurrentie van de haven van Antwerpen.

Minder zwaar

De veiligheid op de Westerschelde, die door de aanvoer van LPG naar Vlissingen en Antwerpen gevaar loopt, weegt in de besluitvorming minder zwaar, zo kwam vast te staan. Ook met betrekking tot de afvoer van LPG uit Vlissingen ziet minister Tuijnman geen problemen. Per binnenschip mag per iaar maximaal 500.000 ton LPG worden afgevoerd. Op dringende vragen van commissievoorzitter Lansink over de afvoer van LPG per trein en tankauto ging de minister nauwelijks in.

Het zal voornamelijk gaan om aanvoer en afvoer van LPG voor kleinverbruikers, aldus Tuijnman, Enig uitzicht op de aanleg van een pijpleiding voor de afvoer van LPG uit Vlissingen kon de minister evenmin geven. Een rapport van het TNO over de hele LPG-problematiek dat aanvankelijk begin dit jaar had moeten verschijnen, zal op zich laten wachten tot 1982, zo deelde de bewindsman mee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.