+ Meer informatie

Asielzoekers weigeren in ex-DDR te blijven

Onderzoek naar Ku Klux Klan in Duitsland

2 minuten leestijd

BERLIJN (AP) - Na een aanslag van tweehonderd voetbalvandalen op een asielzoekerscentrum in de voormalige DDR, hebben 63 asielzoekers gisteren opnieuw hun toevlucht gezocht tot een kerk in het westen van Duitsland.

De vandalen waren afkomstig uit Berlijn en reisden met hun club mee naar de thuiswedstrijd van een team in de stad Greifswald, die zondagavond werd gehouden. Nadat zij de supporters van het thuisteam hadden aangevallen, richtten zij vernielingen aan in het asielzoekerscentrum in de stad. Er werden stenen en brandbommen naar het gebouw gegooid en ruiten ingeslagen. Ook probeerden zij deuren open te breken, maar de politie verhinderde dat.

Volgens de politie raakten in totaal 35 mensen gewond, onder wie 15 agenten. Het persbureau ADN meldde dat 25 personen werden gearresteerd. De politie van Berlijn hield drie bussen met supporters aan die op de terugweg waren en nam van ongeveer honderd personen voor nader onderzoek de persoonlijke gegevens op.

De bonte stoet van vijftig auto's en een bus die gistermorgen voor het aanbreken van de dag het asielzoekerscentrum verliet bestond uit buitenlanders uit tien landen en linkse activisten, autonomen, die gewapend met knuppels en bijlen voor bescherming zorgden. De buitenlanders gingen terug naar een lutherse kerk in Neumuenster, die zij begin september bezetten toen zij hoorden dat zij naar de voormalige DDR zouden worden overgeplaatst.

Ku Klux Klan

Duitslands hoogste openbare aanklager, Alexander von Stahl, maakte gisteren bekend een onderzoek te hebben ingesteld naar berichten over activiteiten in Duitsland van de Ku Klux Klan, de gewelddadige Amerikaanse organisatie die uitgaat van blanke suprematie. Het onderzoek zou zich nog in een zeer vroeg stadium bevinden.

Het openbaar ministerie wil nagaan of de KKK opereert als terroristische organisatie. „We gaan na of er hier een tak is van de KKK of dat er een terroristische organisatie is die zij steunt", verklaarde justitie. Von Stahl is voornamelijk belast met de' vervolging van spionage en georganiseerd terrorisme. De Duitse inlichtingendienst verklaarde dat de KKK in Duitsland tot dusver niet wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft geschreven dat de KKK in Duitsland leden werft onder neo-nazi's en andere rechts-extremisten en deelnam aan een viering ter gelegenheid van de 102e geboortedag van Adolf Hitler. Het vanuit Luxemburg opererende Duitse tv-station RTLPlus berichtte over een KKK-bijeenkomst buiten Berlijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.