+ Meer informatie

Moboetoe ontslaat premier Tshisekedi

„President is menselijk monster"

2 minuten leestijd

KINSJASA (AP/RTR) - De Zaïrese president, Moboetoe Sese Seko, heeft besloten zijn benoeming van oppositieleider Etienne Tsjisekedi tot

premier in te trekken, omdat hem beledigd heeft. deze

Moboetoe zei voorts dat hij vast van plan is de controle over het leger niet uit handen te geven. Hij maakte zijn beslissingen bekend tijdens een onderhoud met de ambassadeurs van de Verenigde Staten, België en de EG. Hij zei dat hij in plaats van Tsjisekedi mogelijk Nguez Karl-I-Bond zal aanwijzen als premier. Nguez is de leider van de uit tien partijen bestaande oppositionele Heilige Unie.

Eerder beschuldigde Tsjisekedi Moboetoe gisteren ervan de vorming van een nieuwe regering te willen tegenhouden. Tevens noemde de premier de autocratische president Moboetoe een „menselijk monster". De conferentie die Tsjisekedi als premier zou moeten installeren, werd gisteren opnieuw uitgesteld. Tsjisekedi dreigde op eigen gezag een kabinet samen te stellen.

Situatie explosief

De onlusten laaiden gisteren opnieuw op toen Zaïrese soldaten overgingen tot plunderingen van winkels in het centrum van Kinsjasa, waaruit ze op klaarlichte dag goederen meenamen. Er waren geen berichten over slachtoffers, zo werd vernomen uit militaire bronnen.

Soldaten van Moboetoe's presidentiële garde namen gisteren posities in rond het Intercontinental Hotel in Kinsjasa, waar veel buitenlanders verblijven. Bronnen bij het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling omschreven de situatie in de Zaïrese hoofdstad als „zeer explosief' en zeiden dat minstens vier medewerkers naar huis gestuurd zullen worden. De Amerikaanse ambassade en zegslieden bij de mariniers zeiden echter niet op de hoogte te zijn van een bevel tot verdere evacuatie. In de straten van het door plunderingen getroffen Kinsjasa was het gisteren over het algemeen rustig.

Frankrijk begon gisteren met het overvliegen van 35 ton voedsel naar Kinsjasa, waar de omstandigheden verslechteren. Het ministerie van buitenlandse zaken in Brussel zei dat 8700 van de 10.500 Belgen die in Zaïre wonen, in België terug zijn. Met name nonnen en priesters zijn in Zaïre achtergebleven. België gaat met Parijs en Washington overleggen hoe lang de commando's zullen blijven die vorige week tijdens ernstige onlusten door België en Frankrijk in Zaïre werden ingezet. De commando's werden met Amerikaanse toestellen overgevlogen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.