+ Meer informatie

Vervoer

2 minuten leestijd

Voor de gewond geraakte militairen hebben veel toegewijde automobilisten zich sinds 1950 ingespannen om -het zijn de woorden van de koninklijke beschermheer— „licht te brengen in levens waar gemakkelijk duisternis zou kunnen heersen". Geheel belangeloos vervoerden zij in hun vrije tijd de gehandicapte militaren. Moveo probeert een sfeer te scheppen waarin de invalide en gezonde mensen samen iets ondernemen. Een ZATERDAG 24 AUGUSTUS 1991 sfeer waarin de gehandicapte geheel zichzelf kan zijn, zich kan ontspannen en volop genieten, zoals voor de gezonde mens vanzelfsprekend is.

De aanzet voor Moveo kwam van Belgische oorlogsgewonden. Het verslag van een bezoek van Belgiës beste zonen aan de gloeilampenfabriek van Philips in 1950 trok de aandacht van de toenmalige minister van oorlog. Hij belegde een vergadering, stelde een werkcomité in en kort daarop was de oprichting van de stichting Moveo een feit. Het was een club van automobilisten bedoeld voor „het organiseren van autotochten en van andere ontspanning voor militaire oorlogsgewonden". De oprichters, waaronder de ANWB en de KNAC, zouden zorgdragen voor voldoende automobilisten. van oorlogsgewonden en automobilisten geworden", zegt de huidige voorzitter, G. W. Hardeveld Kleuver, oud-Indiëganger en reserve-officier. Moveo startte met de namen en verdere gegevens van bijna 400 oorlogsgewonden. Ze voldeden aan de normen die in nauw overleg met de militair geneeskundige dienst waren vastgesteld: een militair invaliditeitspensioen met een minimum invaliditeitspercentage van 40. Het aantal Moveo-gehandicapten was op 31 december vorig jaar teruggelopen tot 241 bejaarde

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.