+ Meer informatie

Trudeau zwijgzaam over zege Lebesque

Premier zal politiek bij moeten stellen

2 minuten leestijd

OTTAWA — De daverende overwinning van de Parti Quebecois heeft een nationale betekenis in de Canadese politiek. Dit was het enige, dat prelier Trudeau dinsdag heeft willen zeggen als commentaar op de verkiezingiverwinning van René Levesque in de frans-sprekende provincie.

De Parti Quebecois komt waarihijnlijk op 80 (of 81) van de 122 ze;ls in het provinciale parlement in lontreal. De politieke vrienden van 'rudeau, de liberalen onder aanvoeng van Claude Ryan, zijn niet verder ekomen dan 41 (of 42) mandaten. De minister van financiën uit de reering in Ottawa, Donald Jonhston, erklaarde dat de inwoners van Queec „geen slechtere keus hadden kunen doen. De vrouwelijke minister van ézondheidszorg meende dat de kieers in veelvoud op de Parti Quebecois adden gestemd omdat zij Levesque iet meer als „een gevaarlijke man" eschouwen.

Land ontevreden
De leider van de federale oppositie, oe Clark, wenste de partij van Levesue geluk met de uitslag. Naar de meing van de fractieleider van de proressief-conservatieven, die in het par!ment in Ottawa 103 zetels bezetten e liberalen van Trudeau hebben 147 etels, de Nieuw-democraten 32 - be'ijst de uitspraak van de kiezers in juebec, hoe ontevreden men in het md is over de grondwetsvoorstellen an de regering-Trudeau. Hij sprak de oop uit, dat Trudeau zijn politiek ienaangaande bij zal stellen. Ed Broadbent, de leider van de lieuw-democratische partij, zag in de erverkiezing van Levesque een erkening door de Quebecse kiezers van de goede regering" van Levesque. Ook 'ees hij op de' belofte van Levesque, oorlopig niet een nieuw referendum ver afscheiding van Quebec op de rol ï zetten. Bij noodzakelijk geworden tussenPREMIER TRUDEAU ...weinig betekenis... tijdse verkiezingen voor het nationale parlement behaalde de liberale partij maandag twee zetels in de volksvertegenwoordiging in Ottawa. Daar het in Zuid-Ontario en op Prince-EdwardIsland om liberale bolwerken ging, veranderde er in feite niets in de zetelverdeling in het Lagerhuis, waar Pierre Trudeau de beschikking heeft over de absolute meerderheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.