+ Meer informatie

Eis: vijftien jaar cel vor moord op dochter

Motief stiefvader erg onduideUjk

3 minuten leestijd

ZUTPHEN — De onbeantwoorde liefde voor zijn stiefdochter Anja de Wit dreef de vader tenslotte tot een koelbloedige moord. Zo kenschetste rechter mr. J. J. Oostveen vrijdag voor de Zutphense rechtbank de zaak tegen de 42-jarige J. A. de W. uit Eerbeek. De officier van Justitie eiste tegen de verdachte een gevangenisstraf van vijftien jaar.

Deze zaak waarover de Zutphense rechtbank zich in tweede instantie boog, na enige weken uitstel voor psychiatrisch rapport, was een tragisch familiedrama waarvoor een moordmotief moeilijk te vinden was. De 20-jarige Anja de Wit was, volgens de tenlastelegging, op 19 januari in haar Apeldoomse flat aan de Koningirinelaan door haar wettelijke vader doodgeslagen.

De verhouding tussen de stiefdochter en haar vader was na het overlijden van de moeder, twee jaar geleden, steeds slechter geworden. Vooral toen Anja er achter was gekomen dat De W. slechts haar wettelijke en niet haar „biologische" vader was. Anja was erg zelfstandig, iets wat De W. maar moeilijk kon hebben. Direct na het overlijden van haar moeder kwam het al tot botsingen waarbij de vader tenslotte de dochter letterlijk het huis uitschopte. Zij ging toen in Apeldoorn wonen waarna zij na verloop van tijd met een vriend een flat betrok.

Vreemd genoeg bleef de vader steeds bij de dochter komen. Hij ging zelfs zo ver dat hij haar flatje stoffeerde. Het motief tot de moord bleef tijdens de gehele terechtzitting onduidelijk. Anja pestte haar vader met het feit dat hij werkloos was en dat hij haar echte vader niet was. Dat kon De W. razend maken. Toch bleef Anja de was en dergelijke voor haar vader verzorgen.

In het weekend voor de bewuste negentiende januari rijpte bij De W. het moordplan. Hij legde zelfs zondagavond laat het moordwapen, een veertien centimeter lange steeksleutel, al klaar en ging toen rustig slapen. De volgende dag ging hij met zijn te strijken overhemden naar Anja toe. Na een morgen waarin zij beiden koffie dronken en gezellig praatten, wachtte De W. volgens zijn zeggen op een gunstig ogenblik. Dat deed zich voor rond half twee toen Anja bezig was in het washok. De W. sloeg haar enkele malen met de steeksleutel op het hoofd. De steeksleutel had hij voor deze gelegenheid in plastic gewikkeld.

De W. keerde na zijn daad terug in de woonkamer en wachtte toen enige tijd waarop hij zich opnieuw naar de badkamer begaf. Toen hij zag dat Anja nog leefde gaf hij haar opnieuw een aantal slagen met de steeksleutel. Hij verliet het huis en ging vervolgens naar de vriend van Anja met de mededeling dat hij de sleutel wilde hebben omdat er niemand opendeed. Opnieuw keerde hij terug naar de woning van het slachtoffer waar hij veinsde Anja „te ontdekken". Hierop reed hij naar het politiebureau en deed aangifte van zijn vondst. Na enkele dagen, genoodzaakt door tegenstrijdige verklagen, bekende hij de moord. Het nrdwapen had hij intussen in het Apebms Ka

Raadsman mr. J. B. Dufour ntn^e dat de kwalificatie van moordnei voorbedachten rade in de tenlaalgging niet juistlwas. „Hij is geen meogenloze moordenaar. Want hij haibjectief bezien geen enkel voordeelan de dood van Anja. Hoe paradoxaaet ook was hij hield ook van Anja. Meet verwerken van haar dood heeft jn cliënt ook al een straf te pakkenzo meende de. advocaat. Hij pleitte daok voor afgewogen straf waarbij hde geëiste vijftien jaar beslist te ?ar vond.

Over veertien dagen zal de rechnk uitspraak doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.