+ Meer informatie

Den Uyl ziet nieuwe taken voor vakbond

Bij centraal ontwikkelingsplan economie

2 minuten leestijd

AMERSFOORT — De vakbeweging krijgt volgens PvdA-Ieider Den Uyl nieuwe, zware taken, als de economie in de komende kabinetsperiode gestuurd kan worden op basis van een centraal ontwikkelingsplan, zoals zijn partij dat wil.

Op een PvdA-bijeenkomst over vakbeweging en het socialistische verkiezingsprogramma Weerwerk zaterdag in Amersfoort, zei Den Uyl, dat volgens zijn partij regering en parlement uiteindelijk bepalen oinnen welke grenzen de loonvorming moet plaats vinden, maar dat deze weg voor de vakbeweging niet frustrerend hoeft te zijn. Als een concrete taak voor de noodzakelijk in te voeren arbeidstijd verkorting.

De PvdA gaat voor de komende jaren uit van een groei van de economie met 2,25 procent en wil daarbij 330.000 banen scheppen. Lukt dat, dan zal de vakbeweging, die momenteel aan aantrekkingskracht inboet, zich in dat proces kunnen versterken, aldus de redenering van Den Uyl. Daarom moet zij aan zo'n beleid meewerken. wordt bekeken, omdat er geen enkele zekerheid bestaat over de uitvoering van wat in het partijprogramma staat. Straks komt er een coalitiekabinet en dan moeten er bergen water in de wijn. Voor de FNV wordt het pas erg interessant om een duidelijke uitspraak te doen, als er een programma van een kabinet ligt, aldus Drabbe.

Buitenspel

Den Uyl en Drabbe waren het er over eens, dat het huidige CDA-VVDkabinet de vakbeweging volledig buitenspel heeft gezet. Drabbe: W'e hebben de afgelopen vier jaar een enorme bijdrage geleverd aan ideeën, maar er wordt niets opgepikt. Dat leidt tot ledenverlies en een zekere moedeloosheid, erkende hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.