+ Meer informatie

CNV neemt stelling tegen afschaffing prijscompensatie

Rapport CDA-economen

2 minuten leestijd

DRIEBERGEN — De industriebond CNV heeft maandag scherp stelling genomen tegen een rapport van een aantal CDA-topeconomen die pleiten voor afschaffing van de prijscompensaties. „Dat wordt uitgerekend gezegd op een moment, dat er grote ongerustheid heerst bij vele van onze leden over hun inkomenspositie", aldus voorzitter C. van Dijk van de industriebond CNV maandag op de bondsraadsvergadering in Driebergen.

„Juist het vastgestelde recht op compensatie voor gestegen prijzen wordt door de werknemers ervaren als een stukje rechtszekerheid. En zolang zij niet de zekerheid hebben dat ook de prijsontwikkeling op dezelfde wijze in de hand kan worden gehouden als de lonen voor de werknemers zullen wij dit stuk rechtszekerheid voor onze leden blijven verdedigen", kondigde Van Dijk aan. „Wij zijn bereid om over alle zaken te spreken die de sociaal-economische omstandigheden kunnen verbeteren. Maar wij zijn niet bereid om rechten in te leveren zonder de zekerheid te hebben dat het niet alleen de werknemers zijn die een stapje terug moeten doen". De regering dient zich ernstig te beraden en zich van haar verantwoordelijkheid bewust te zijn bii het nemen van een beslissing per 1 juli opdat zich geen ernstige problemen voordoen, waarschuwde Van Dijk. „Wij moeten de belangen van onze leden blijven verdedigen tegen alle eenzijdige maatregelen". Van Dijk meent dat werkgevers en werknemers niet uit de problemen konien wanneer ze tegen elkaar in blijven praten. Beide partijen zullen er toe bereid moeten zijn om niet keihard vast lote houden aan eigen standpunt maar ze moéten bereid zijn om open te staan" voor elkaars argumenten.

Geen werk voor allen

De voorzitter van de industriebond CNV voorziet dat volledige werkgelegenheid waarschijnlijk voorgoed voorbij is. Dat betekent bezinning op de arbeidsethiek en op de vraag in hoeverre het mogelijk is om niet economisch gerichte arbeid hoger te waarderen. Het streven zal er volgens hem zeker op gericht moeten zijn om de bestaande opvattingen te wijzigen. En dan moeten we er rekening mee houden dat dat gepaard kan gaan met een daling van het welvaartspeil.

Verder zei hij zich af te vragen of de een-procentsnorm die de regering zich  heeft gesteld voor de stijging van de collectieve voorzieningen wel haalbaar is ten gunste van een-zij het een minimale -inkomensverbetering. Waarbij goed in de gaten moet worden gehouden, dat aantasting van deze norm nog verdergaande nadelige gevolgen heeft voor ons peil van collectieve voorzieningen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.