+ Meer informatie

Eenwording van Duitsland een feit

Vlaghijsing voor Reichstaggebouw massaal bijgewoond

3 minuten leestijd

BERLIJN - Nadat de klok twaalf had geslagen, is vanochtend met het hijsen van een gigantische zwart, rood en gele vlag, de Duitse hereniging een feit geworden. De elf maanden geleden voor het eerst in de DDR geuite leuze "Wij zijn één volk" is op 3 oktober 1990 werkelijkheid geworden. Een gebeurtenis die in talloze Duitse dorpen en steden uitbundig werd gevierd, waarbij zich over het algemeen weinig incidenten hebben voorgedaan.

In Berlijn, wederom de hoofdstad van het herenigde Duitsland, hielden de autoriteiten voor de zekerheid een politiemacht van 7000 man achter de hand.

In de nieuwe hoofdstad waren ongeveer 1 miljoen mensen de straat opgegaan. Een grote mensenzee verzamelde zich gisteravond in het centrum van de stad rond de Brandenburger Tor en het gebouw van de Reichstag om de historische gebeurtenis, het hijsen van de vlag, van nabij mee te maken. In Hamburg waren ongeveer een half miljoen mensen op LEIPZIG - De enkele uren oude baby Sarah Liebig vindt dat ze reden genoeg heeft om in huilen uit te barsten. Zij is de laatste baby die in Oost-Duitsland geboren is. Sarah kwam namelijk twee minuten voor middernacht ter wereld. de been om een vuurwerkspektakel te aanschouwen. In Leipzig en Magdenburg trokken tientallen rechts-extremisten door het centrum van de stad, waarbij ze vernielingen aanrichten.

De gebeurtenissen leken nog het meest op één groots Nieuwjaarsfeest. Overal dansende mensen met champagne en overal vuurwerk. Vijf minuten voor twaalf stopten de muziekbands die in de stad stonden te spelen, zodat „de vrijheidsklokken" van het gemeentehuis van het voormalige Westberlijnse stadsbestuur voor iedereen goed te horen waren.

De officiële plechtigheid was sober. Nadat de klok met twaalf slagen 3

Landsman 's Lust

'A MINDER ZOUT
van 14.80 nu oktober 1990 had ingeluid, werd de driekleur, met een omvang van 6 bij 10 meter, gehesen.

Wereldvrede dienen

Na afloop van het officiële gedeelte liet kanselier Kohl zich nog een aantal keren hartstochtelijk toejuichen door Duitsers uit alle windstreken. Tussen de bedrijven had een jongeman kans gezien op een zijbordes van het imposante Rijksdaggebouw te klimmen. Zijn stuitende publieke ontkleedpartij bevlekte de plechtige en feestelijke Duitse vereniging.

Richard von Weizsacker. voorheen president van de Bondsrepubliek maar nu van het herenigde Duitsland, proclameerde na de vlaghijsing het nieuwe Duitsland. ,.Wij willen de wereldvrede dienen in een verenigd Duitsland", zei de president vanaf een podium dat voor de Reichstag stond opgesteld. Door tienduizenden op het Platz der Republik voor de Reichstag werd vervolgens het Deutschlandlied gezongen.

De Duitse Democratische Republiek, geruïneerd door 45 jaar communistisch bestuur, hield hiermee op te bestaan en werd opgeslorpt door de rijke Bondsrepubliek.

Een Oostduitse Trabant, hét symbool voor de inefficiënte Oostduitse staat, werd door een hijskraan omhooggehesen en door feestvierende mensen als doelwit gebruikt voor hun vuurwerk.

Op de Duitse televisie verscheen onder meer de Amerikaanse president George Bush, die namens het Amerikaanse volk het Duitse volk gelukwenste: „Vandaag begint voor de Duitse natie een nieuw tijdperk, een tijdperk van, zoals uw volkslied zegt, eenheid, rechtvaardigheid en vrijheid". De president herinnerde aan de rol die de Verenigde Staten hebben gespeeld bij de hereniging. „Amerika is er trots op zich tot de vrienden en bondgenoten van een vrij Duitsland te mogen rekenen, vandaag en in de toekomst".

Dag van rouw

Ook Sowjetleider Michail Gorbatsjov en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Pérez de Cuéllar, wensten het nieuwe Duitsland geluk. De Britse premier Margaret Thatcher klonk minder enthousiast toen zij opmerkte dat het aan de overige Europese staten zal liggen dat Duitsland niet opnieuw een dominerende mogenheid wordt. In Jeruzalem noemde parlementsvoorzitter Dov Sjilanski de dag van de Duitse hereniging „een dag van rouw voor het joodse volk".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.