+ Meer informatie

Speculaties over Lubbers sterker

Premier bereidt zich voor op voorzitterschap

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De Nederlandse minister-president, Lubbers, is de enige serieuze kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Hij is zich op deze functie mentaal aan het voorbereiden. Een aanwijzing daartoe zou zijn dat hij onlangs tijdens een werkontbijt bij de Franse president, Mitterrand, deze heeft verzocht druk op de huidige voorzitter, Jacques Delors, uit te oefenen om aan te blijven tot halverwege 1994.

Dat zegt PvdA-EuTopatlementariër Alman Metten, die daarbij citeert uit een gesprek dat hij samen met anderen onlangs heeft gehad met Lubbers. Metten zei gisteren op een persconferentie van Nederlandse leden van het Europese Parlement in Den Haag dat Lubbers zelf alle speculaties over zijn kandidatuur wel moet ontkennen, omdat hij anders zijn huidige positie als voorzitter van de ministerraad op het spel zet. Niettemin zal er de komende zes maanden in alle lidstaten van de Europese Gemeenschappen met meer dan gewone aandacht worden gekeken naar het functioneren van Lubbers tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Gemeenschap. „Dat maakt hem wel extra kwetsbaar", zo zei Metten.

Ook de heren De Vries (WD) en Bertens (D66) en mevrouw Van Dijk (Groen Links) zeiden gisteren ervan uit te gaan dat Lubbers over een paar jaar Delors (die gisteren ontkende al in 1992 weg te willen) zal opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie. Maar volgens De Vries verkeert Lubbers in het grote nadeel dat hij altijd op het laatste moment kan worden gepasseerd door een eventuele compromiskandidaat uit een grotere lidstaat. Onder meer worden de namen gefluisterd van de Spaanse premier, Gonzales, en de Duitse bondskanselier, Kohl.

Ontkenning

Lubbers zelf heeft dezer dagen in alle toonaarden ontkend kandidaat te zijn. Formeel is dat ook juist, omdat pas op z'n vroegst volgend jaar juni door de Europese Raad van regeringsleiders een kandidaat zal moeten worden aangewezen. In ieder geval zal Lubbers geen kandidaat kunnen worden wanneer Delors wel in 1992 weg gaat.

Lubbers zegt vandaag in een interview in NRC-Handelsblad: „Als volgend jaar juni over dat voorzitterschap beslist moet worden, ben ik op de helft van mijn termijn als ministerpresident. Daarmee is wel duidelijk dat het probleem als probleem verdampt. En daarmee is ook meteen duidelijk waar mijn plaats is, namelijk hier in Nederland".

Afwijkend

De Nederlandse Europarlementariërs bleken gisteren niet tevreden over de inzet van Nederland bij de lopende onderhandelingen over de Europese Politieke Unie. „Het eerste bod van het Nederlandse kabinet was buitengewoon laag", vinden (WD) en Van Dijk (Groen Links). Zij zijn, er niet gerust op dat onder het Nederlandse voorzitterschap de door hen gewenste uitbreiding van de bevoegdheden van het Europese Parlement zal worden gerealiseerd: Nederland heeft zich pas onder druk van de Tweede Kamer op de ruimhartige lijn van Duitsland en Italië geplaatst, zo zeggen ze.

De heer Van der Waal (SGP/RPF/GPV) kon vanwege andere parlementaire bezigheden niet aanwezig zijn. Hij vindt, in afwijking van de anderen, dat het niet nodig is de bevoegdheden van het Europese Parlement uit te breiden. In een schriftelijke bijdrage aan de persconferentie schrijft hij dat de Europese parlementaire controle vooral versterkt dient te worden door „een verbetering van de samenwerking met de nationale parlementen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.