+ Meer informatie

Forse celstraffen geëist in amfetaminezaken

Betrokkenheid "pepkoning" vertraagt berechting

3 minuten leestijd

MAASTRICHT (ANP) - In twee amfetaminezaken zijn gisteren gevangenisstraffen van zes en zeven jaar geëist. De leider van een verleden jaar opgerolde bende van elf producenten van en handelaars in amfetaminen, de 48-jarige R. van L. uit Sittard, hoorde zeven jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. De Bredase officier van Justitie H. Bolhaar wil zes jaar gevangenisstraf voor de 39-jarige J. V. uit Sint Willebrord.

Officier van Justitie mr. J. Nabben bij de Maastrichtse rechtbank noemde de inwoner van Sittard de centrale figuur en de regisseur van een criminele organisatie, die geruime tijd grote hoeveelheden amfetamine heeft geëxporteerd naar het buitenland. In augustus verleden jaar liep Van L. tegen de lamp, toen hij 10 kilo amfetamine afleverde aan twee undercoveragenten van Scotland Yard, een zekere Carl en Julia, in een hotel in Geldrop. Daar kreeg hij 20.000 gulden cash uitbetaald. Aangezien dit geld zoek is, eiste de officier van Justitie tevens dat Van L. dit geld terugbetaalt. Zo niet, dan moet hij nog 120 dagen in de gevangenis verblijven.

Bij het oprollen van de bende heeft een vroegere compagnon van de hoofdverdachte Van L., de 50-jarige Duitser K. P., de rol van informant vervuld. De verdedigers van de verdachten eisten dat P. zou worden gehoord. Hij weigerde evenwel naar Maastricht te komen, maar is wel twee keer door de Nederlandse Justitie gehoord in zijn Duitse verblijfplaats. Deze verhoren hebben niets opgeleverd.

Pepkoning

Eertijds woonde P. in Zuid-Limburg, waar hij bekend stond als de "pepkoning" en als het brein achter een grootschalige smokkel van pepmiddelen naar Zweden. Van L. was toen al verdachte. Mr. Nabben herinnerde aan twee vroegere veroordelingen. Hij liet in zijn vier uur durende requisitoir de naam van P. niet vallen, maar sprak slechts van een Duitse informant of van een tussenpersoon.

De betrokkenheid van P. bij deze amfetaminezaak heeft de berechting enorm vertraagd. Het was namelijk al de elfde zittingsdag. De berechting startte op 21 november verleden jaar. Op 4 april van dit jaar ontsloeg de Maastrichtse rechtbank de hoofdverdachte uit voorlopige hechtenis.

Tegen de medewerkers van de leider van de bende, de 42-jarige P. V. uit Landgraaf, luidde de eis vier jaar gevangenisstraf en tegen de 59-jarige C. V. uit Heerlen twee jaar. Bij de inwoner van Landgraaf werd een geldbedrag van ruim 85.000 gulden gevonden en bij de Heerlenaar 18.000 gulden. Op dit geld heeft de fiscus beslag gelegd.

Pseudokopers

De Bredase officier van Justitie H. Bolhaar heeft gisteren zes jaar gevangenisstraf geëist tegen V. uit Sint Willebrord. Volgens de officier handelde de man samen met de 44-jarige cafébaas K. D. uit Breda in grote hoeveelheden amfetamine. De kastelein kreeg eerder al een straf van zes jaar voor amfetaminehandel en handel in wapens. Toen was acht jaar geëist.

Justitie begon vorig jaar een onderzoek, waarbij gebruik werd gemaakt van een politie-informant en pseudokopers. In februari van dit jaar arresteerde de politie de man uit Willebrord met bijna 8 kilo amfetamine in zijn auto. De man had even daarvoor de spullen bij zijn moeder in Hoeven weggehaald, waar hij ze in de tuin had begraven. De uitspraak is op 11 november.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.