+ Meer informatie

Staat wint rechtszaak over lijfrente-aftrek

Verzekeringsmaatschappij en VHP vangen bot

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Staat heeft een rechtszaak gewonnen met betrekking tot de omstreden beperking van de moge-

verdere looptijd vallen onder het nieuwe belastingregime (de basis-aflijkheid om premies voor lijfrentes af te trekken voor "de [fertTat'S^df m^eeSr^nï^ belastingen. De verzekeringsmaatschappij Legal & General wachten met het afsluiten van lijfrenen de Vereniging Hoger Personeel eisten gisteren tevergeefs te-contracten tot het einde van het in een kort geding dat een op 15 oktober afgekondigde t^^ J^s^^T.'d°e%Srin°g"s: maatregel van staatssecretaris Van Amelsvoort en minister maatschappijen schade lijden. Ze

Kok van financiën wordt teruggedraaid.

De president van de rechtbank in Den Haag, mr. Van Delden, deed onmiddellijk uitspraak. Hij kon zich vinden in de stelling van de raadsman van de Staat, mr. De Wijkerslooth, dat een overgangsrecht gezien moet worden in het licht van de toekomstige wetgeving.

De maatregel van 15 oktober is lijnrecht in strijd met afspraken die de overheid in juli 1987 maakte met de verzekeraars in het kader van het voorontwerp van wet Brede Herwaarder druk van de fracties van PvdA en CDA in de Tweede Kamer aangepast. Deze partijen verzetten zich tegen een onbegrensde aftrek en daarvoor in de plaats komt een maximale (basis-)aftrek van 10.000 gulden. Tot dusver geldt een grens van ruim 17.000 gulden.

Op 15 oktober bepaalden de bewindslieden dat voor contracten die op of na 16 oktober en vóór het van kracht worden van de wet Brede hebben kosten gemaakt, maar door de maatregel van 15 oktober kunnen ze nu nauwelijks contracten afsluiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.