+ Meer informatie

Politiehelikopter dringt aantal overvallen terug

Toestel ingezet in Amsterdam op „risico-tijden"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De inzet sinds eind juni van een politiehelilcopter heeft tot gevolg gehad dat het aantal overvallen en berovingen in Amsterdam is verminderd. Volgens een woordvoerder van het roofbijstandteam van de gemeentepolitie heeft het gebruik van de helikopter bij drie overvallen geleid tot vijf aanhoudingen en is in minstens vier gevallen mogelijk een overval voorkomen door de nadrukkelijke aanwezigheid van de wentelwiek.

De helikopter wordt sinds eind juni gemiddeld zes a tien keer per week ingezet op de tijdstippen waarop volgens de statistieken de meeste overvallen worden gepleegd. „Die hogerisicotijdstippen zijn", aldus de woordvoerder, „inmiddels lage-risicotijdstippen geworden".

Zo werden in het tweede kwartaal van dit jaar in de hele stad binnen een tijdspanne van twee uur op zaterdag tien overvallen gepleegd. Sinds de inzet van de helikopter wijkt het beeld niet meer zo sterk af van de „normale" situatie over de hele dag.

Op donderdag 12 september werd het hefschroefvliegtuig ingezet na een overval op een postkantoor in het district Meer en Vaart. Drie verdachten werden aangehouden. Op zaterdag 10 augustus kon de overvaller van een Blokker-vestiging na inzet van de helikopter worden aangehouden op de Hagedoornweg en in dezelfde maand werd een straatrover opgespoord die zich na een overval in het Flevoparkbad met een brommertje uit de voeten maakte.

De preventieve werking van de helikopter is volgens de woordvoerder moeilijker te meten. In vier gevallen denkt men een overval te hebben voorkomen door de helikopter nadrukkelijk te laten hangen boven plaatsen waar lieden zich verdacht ophielden. Daarnaast werd de wentelwiek ingezet bij branden, milieudelicten en aanrijdingen.

Tanks
Of er sprake is van een verschuiving van overvallen en berovingen naar andere tijdstippen of plekken in de stad, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen.

Niet iedereen is zo blij met de helikopter. Het wijkcentrum d'Oude Stad klaagt in een brief aan burgemeester E. van Thijn over het „buitengewoon doordringende en agressieve geluid" dat de helikopter voortbrengt, naast de overlast die Schiphol en reclamevliegtuigjes de bewoners van de binnenstad bezorgen. Een klacht die, zegt de politie, terecht is.

D'Oude Stad zegt er moeite mee te hebben dat de inzet van de helikopter voor een belangrijk deel een preventieve maatregel heet te zijn. „Je laat ook geen tanks door de stad rijden, terwijl dat zeker vruchten zou afwerpen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.