+ Meer informatie

Drie doden tijdens brandweerstaking

3 minuten leestijd

LONDEN (ANP) - Tijdens de eerste nacht van de 48-uursstaking van brandweerlieden in Groot-Brittannië, zijn drie oudere mensen overleden als gevolg van een brand. Volgens de autoriteiten bestaat er geen verband tussen het overlijden van de bejaarden en de staking. De taken van de brandweer zijn overgenomen door het leger. De brandweerlieden eisen een loonsverhoging van 40 procent en modernisering van hun werkomstandigheden. De staking duurt is morgenavond voorbij. De regering heeft 11 procent geboden, maar dat wees de vakbond af.

VS leveren Pyongyang

geen olie meer

WASHINGTON (RTR) - De Verenigde Staten zullen voorlopig geen olie meer leveren aan Noord-Korea. Reden om de transporten naar het Aziatische land te staken, is het feit dat Pyongyang ondanks eerdere afspraken er toch een nucleair programma op nahoudt. Dat maakte een hoge Amerikaanse functionaris gisteren bekend. "De lading van november is de laatste", aldus de functionaris. De beslissing zou genomen zijn door de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad.

Persvrijheid in

Rusland beperkt

MOSKOU (RTR) - De Russische senatoren hebben gisteren met overweldigende meerderheid ingestemd met strenge beperkingen voor de media tijdens operaties tegen terrorisme. Die moeten de autoriteiten meer greep geven op de verslaggeving van crises zoals de gijzeling in een theater in Moskou van vorige maand. De wetswijziging werd op 1 november goedgekeurd door de Doema, het Russische parlement, enkele dagen na de bezetting van het theater door Tsjetsjeense rebellen. Die kostte 128 gijzelaars en 41 Tsjetsjenen het leven.

Bij Bangladesh

19 schepen vergaan

COX'S BAZAR (AP) - Ongeveer 200 zeelui worden vermist nadat negentien schepen zijn vergaan in een tropische storm voor de zuidkust van Bangladesh. Zeker tien houten vissersboten met in totaal ongeveer 150 mensen aan boord zonken voor Cox's Bazar, een vissersplaats op 295 kilometer ten zuidoosten van Dhaka. Elf mannen wisten de kust te bereiken, de andere 140 worden vermist. De overlevende vissers zeiden dat zij stormwaarschuwingen hadden genegeerd.

Grote Duitse actie

tegen extremisten

FRANKFURT (AP) - De Duitse politie heeft tientallen huiszoekingen verricht en een aantal mensen gearresteerd tijdens een operatie tegen vermoedelijke moslimextremisten in onder andere Frankfurt, Münster en Hamburg. Dat heeft het openbaar ministerie van Frankfurt gisteren bekendgemaakt. De politie hield een jaar lang 25 mensen in de gaten die ervan werden verdacht in Duitsland een afdeling van een radicale moslimorganisatie, Hizb-ut-Tahrir of Islamitisch Bevrijdingsleger, te hebben gevestigd.

Journalist Chavunduka

(Zimbabwe) gestorven

HARARE (AP) - De Zimbabwaanse journalist en uitgever Mark Chavunduka, wiens arrrestatie en marteling in 1999 internationaal de aandacht vestigden op de mensenrechtenschendingen in Zimbabwe, is na een langdurige ziekte gestorven. De familie heeft dit gisteren bekendgemaakt. Chavunduka was 37. De dood van Chavunduka houdt niet direct verband met wat hem in 1999 is overkomen. Volgens zijn vader had Chavunduka al heel lang gezondheidsproblemen.

Hacker verzet zich

tegen uitlevering

LONDEN (AP) - Gary McKinnon, een Brit die in 92 verschillende computernetwerken van het Amerikaanse leger en de ruimtevaartdienst NASA zou hebben ingebroken, verzet zich tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. Zijn advocaat zei gisteren dat het Amerikaanse openbaar ministerie zich laat leiden door politieke motieven en met de berechting van McKinnon een voorbeeld wil stellen. De VS hebben gevraagd om de uitlevering van McKinnon, hetgeen in hackerszaken uniek is. McKinnon, op internet bekend als Solo, wil echter in Groot-Brittannië worden berecht. Hij werd in maart gearresteerd en vervolgens op borgtocht vrijgelaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.