+ Meer informatie

Blokkade stakers in Vlissingen

2 minuten leestijd

VLISSINGEN/ROTTERDAM (ANP) - Zo'n honderd Rotterdamse havenarbeiders hebben vanmorgen in de Vlissingse haven het verder lossen van enkele fruitschepen verhinderd. Het gaat volgens de groep Rotterdamse havenarbeiders om besmet werk.

De boten waren uitgeweken naar Vlissingen in verband met de staking in de Rotterdamse haven. De Rotterdammers waren bij aankomst in Vlissingen zeer verbolgen dat ook materiaal, zoals loskooien van Seaport, uit de Rotterdamse haven naar Vlissingen was getransporteerd om het fruit daar te lossen.

De Rotterdamse havenarbeiders wachtten na aankomst ongeveer een half uur in de stromende regen voor de poort van Flushing Stevedoring. Toen bleek dat de poort gesloten zou blijven, werd deze met man en macht geforceerd. De Rotterdamse havenarbeiders belemmerden hierna hèt werk voor de mensen in Vlissingen door demonstratief plaats te nemen op vrachtwagens, op een schip en rond en op de loskooien.

De havenwerkgeversvereniging SVZ heeft bekendgemaakt dat door de stakingen in het stukgoed de bedrijven tot dusver 117.000 ton aan lading en 2600 containers hebben gemist. In totaal zijn 76 schepen uitgeweken naar andere havens. De staking heeft de bedrijven al 8 miljoen gulden gekost, aldus de SVZ.

Bij het fruitoverslagbedrijf Seaport eist het personeel opheldering van de directie over haar voornemen geen loon uit te betalen, omdat er door de selectieve staking geen werk meer voorhanden is.

Een delegatie van de stakende sjorders die zijn aangesloten bij de Vervoersbond FNV, heeft gistermiddag in de Maasstad haar standpunt toegelicht in de raadscommissie haven.

De sjorders hebben in het stadhuis nog eens uitgelegd waarom het SVZCNV-akkoord over een tweejarige cao niet zou deugen. Er is daarin geen sprake van een loonsverbetering van 20 procent, maar slechts van 13 procent, aldus de stakers. Ook de arbeidspositie van de sjorders verslechtert in deze cao, zo stellen zij.

De Vervoersbond FNV heeft gisteren haar leden geraadpleegd over het bod van de Amsterdamse Werkgeversvereniging SVN (Scheepvaart Vereniging Noord).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.